“Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” – cu acest îndemn au venit astăzi autoritățile, partenerii de dezvoltare și liderii de opinie către toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani din R. Moldova, încurajându-le să meargă la medicul de familie și să efectueze testul citologic o dată la 3 ani. Testul citologic (Pap-test) efectuat cu regularitate în perioada 25-61 de ani și vaccinarea contra HPV în adolescență asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin. Testul citologic este gratuit în țara noastră la cabinetul medicului de familie.

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată că 59 la sută dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace.

Întrebate despre barierele care le împiedică să efectueze testul citologic, cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul. În rezultat, mortalitatea prin cancer de col uterin în țara noastră este înaltă - zilnic o femeie ajunge să fie diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză.

Campania “Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” se desfășoară în perioada 28 ianuarie-31 martie 2020 și include mai multe acțiuni de sensibilizare publică, cum ar fi: materiale video/audio, sesiuni de instruire pentru jurnaliști și specialiști medicali, pliante informative pentru femei, instrucțiune de comunicare pentru medici, postere informative în instituții medicale, farmacii, centre comerciale și transport public, panouri stradale, îndemnuri la acțiune în rețelele sociale. În premieră este lansat și site-ul specializat dedicat prevenirii cancerului de col uterin www.paptest.md.

Campania “Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCPA) și alți parteneri.

Materiale informative:
Vizionați video „Cum acționează vaccinul contra HPV”;
Vaccinarea împotriva Papilomavirusului uman (HPV), Intrebari si raspunsuri;
Brosura Informativa Virusul HPV;
Pliant infografic HPV
Pliant infografic HPV versiune 2
Pliant informativ vaccinarea HPV
Pozitia OMS
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Linkuri utile