În conformitate cu prevederile Dispoziției comune a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în perioada 09-14.09.2019, se desfășoară Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene de etiologie chimică cu genericul„Nu utilizați substanțele chimice pentru tratamentul oamenilor”.

Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică au un nivel tot mai înalt de răspândire, mai cu seamă în rândul copiilor, constituind una dintre problemele stringente de sănătate publică.

Conform datelor statistice, în mediul urban mai frecvent au loc intoxicații cu medicamente la copii, urmate de produsele chimice utilizate pentru necesitățile casnice (detergenții, produse de curățat etc.), în timp ce în mediul rural, mai frecvent sunt înregistrate cazuri de intoxicații cu pesticide la copii, momeală pentru șoareci și șobolani.

Cea mai vulnerabilă grupă de copii afectați în rezultatul intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți și alte produse chimice de uz casnic, este cea cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani — la care predomină curiozitatea și interesul față de tot ce-i înconjoară, în special, când urmăresc părinții la manipularea produselor chimice, şi, totodată, micuții pot avea acces la aceste substanțe sau doresc să repete acțiunile acestora.

În rândul adolescenților, mai frecvent se atestă fenomenul suicidal, predominant la cei cu labilitate neuro – vegetativă sau care provin din familii dezorganizate, incomplete.

Datele statistice pentru anii 2012-2019 denotă că, printre copii până la 18 ani, au fost înregistrate 8245 cazuri de intoxicații cu diferite substanțe chimice: medicamente, alcool, pesticide, gaze, nitrați, acizi, bazici etc., în urma cărora 38 de persoane (0,4%) au decedat.

Pentru a sensibiliza populaţia şi a face părinţii să conştientizeze pericolul otrăvirilor cu substanțe chimice, mai ales în condiţii casnice, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în comun cu șefii Direcțiilor de învățământ teritoriale și medicilor de familie, conducătorii Instituțiilor Medico-Sanitare Publice şi cadrelor didactice vor desfăşura activităţi de informare şi comunicare pe tematica prevenirii intoxicațiilor și protecției sănătății de acțiunea diferitor substanțe chimice.

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi organizate discuții publice, instruiri şi difuzate materiale informative în presă în domeniul prevenirii intoxicațiilor acute cu produse chimice.

www.ansp.md
www.msmps.gov.md

Linkuri utile