31 mai - Ziua Mondială fara tutun cu genericul: "Tutun: Amenințare pentru mediul nostru"


În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi marchează la 31 mai Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT) pentru a reflecta și accentua asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun și de a susține politici eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă și ce pot face oamenii din întreaga lume pentru a-și revendica dreptul la sănătate și la o viață sănătoasă pentru generatiile viitoare.

În anul curent pentru ZMFT, OMS a lansează campania globală „Tutunul: Amenințare pentru mediul nostru”. Campania are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul tutunului asupra mediului: de la cultivare, producere, distribuire, consum, poluarea cu deșeuri și de asemenea, oferă consumatorilor un motiv în plus de a renunța la orice produs ce conține tutun. Cu o contribuție anuală de 84 de megatone de dioxid de carbon, echivalent a emisiilor de gaze cu efect de seră, industria tutunului contribuie la schimbările climatice prin reducerea rezistenței la aceste schimbări, irosind resurselor și dăunând ecosistemelor

Aproximativ 3,5 milioane de hectare de teren agricol sunt distruse pentru cultivarea tutunului în fiecare an. Defrișările pentru plantațiile de tutun contribuie la degradarea solului și reduce capacitatea de a cultiva alte culturi și vegetație. De menționat, că circa 90% de tutun este recoltat în țările cu venituri mici și mijlocii și povara asupra mediului le revine anume acestor țări, pe când profitul - companiilor de tutun transnaționale.

Impactul nociv al industriei tutunului asupra mediului este enorm și este în continua creștere, creând o presiune inutilă asupra resurselor deja limitate ale planetei noastre și ecosistemelor fragile.

Industria tutunului investește masiv în furnizarea unui „camuflaj verde” pentru practicile sale distructive, raportând date despre impactul asupra mediului și finanțând proiecte de mediu. „Ecranul său de fum” este întreținut doar de lipsa datelor obiective despre impactul real și de legislația limitată și inconsecventă la nivel internațional și local.

Consumul de tutun este asociat cu o povară umană și economică substanțială. Fumatul este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer, diabet, hipertensiune arterială și multe altele. ucigând anual peste 8 milioane de oameni pe an în întreaga lume, dintre care 1,2 milioane de decese sunt cauzate de expunerea la fumul de tutun

Toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul care nu arde cu încălzire electrică-HEETS, etc.), cât și produsele conexe (țigarete electronice și produse din plante pentru fumat) prezintă pericol sub orice formă de consum și afectează grav sănătatea.

Mesajele Zilei Mondiale fără Tutun

Tutunul dăunează mediului
Cultivarea, fabricarea și utilizarea tutunului ne otrăvește apa, solul, plajele și străzile orașului cu substanțe chimice, deșeuri toxice, mucuri de țigară, inclusiv deșeuri ale țigărilor electronice. Nu credeți în trucurile industriei tutunului, care încercă să sustragă atenția de la daunele asupra mediului prin ”spălarea ecologică” a produselor lor, prin donații către inițiative de sustenabilitate și raportând despre „standardele” de mediu pe care le respectă.

Impuneți industria tutunului să-și curețe mizeria
Industria tutunului obține profit prin distrugerea mediului și trebuie să fie trasă la răspundere pentru daunele ireversibile aduse mediului și să plătească pentru deșeurile care le produce, inclusiv pentru a recupera costul colectării acestor deșeuri.

Renunțați la tutun pentru a salva planeta
Fiecare țigară fumată sau produs din tutun folosit risipește resurse prețioase de care depinde existența noastră. Renunță la tutun pentru sănătatea ta și a planetei noastre. Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră.

Încurajați fermierii de tutun să treacă la culturi durabile Autoritățile ar trebui să susțină fermierii de tutun și să-i încurajeze să treacă la mijloace de existență alternative, mai durabile, pentru a reduce impactul negativ al tutunului asupra mediului. Totodată trebuie de a continua implementarea și punerea în aplicare a măsurilor de control al tutunului.

Protejați mediul înconjurător, Ziua Mondială fără Tutun 2022 oferă un motiv în plus pentru a renunța la consumul de tutun

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Linkuri utile