Anual, pe data de 31 mai, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a partenerilor săi, marcăm Ziua Mondială fără Tutun pentru a reflecta asupra riscurilor consumului de tutun pentru sănătate și a susține politicile eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă.

În anul curent, OMS a lansat campania globală cu durata de un an „Angajează-te să renunți”. Aceasta își propune să sprijine 100 de milioane de oameni din întreaga lumea în încercarea de a renunța la tutun prin diverse inițiative și soluții digitale. Obiectivul dat va fi atins prin extinderea serviciilor existente, precum sfaturi scurte din partea lucrătorilor medical și a liniilor naționale gratuite de renunțare la tutun, dar și lansarea serviciilor inovatoare precum Florence, primul lucrător digital în domeniul sănătății al OMS și programe de asistență chatbot în aplicațiile mobile WhatsApp și Viber.

Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global. Utilizarea produselor din tutun și a nicotinei în produsele conexe crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare. În contextul situației pandemice actuale, observațiile efectuate în mai multe țări de la declararea, de către OMS, a stării de urgență pe 11 martie 2020, denotă că fumătorii sunt de 6 ori mai predispuși să sufere de complicații severe ale infecției COVID-19.

În Republica Moldova, din cele 40 466 de decese provocate de bolile netransmisibile, înregistrate în anul 2020, peste 5600 (cca. 14%) au fost cauzate de consumul tutunului. Dintre acestea, peste 60% de persoane sunt de vârstă activă, iar mortalitatea în rândul bărbaților este de 2 ori mai mare decât a femeilor.

Cauzele acestui număr mare de decese sunt bolile provocate de consumul tutunului, de pierderea prematură a sănătății drept consecință a bolilor netransmisibile, a invalidității la vârsta aptă de muncă.

Fumatul afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

Toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul încălzit – HEETS, etc.), cât și produsele conexe (țigarete electronice și produse din plante pentru fumat) prezintă pericol sub orice formă de consum și afectează grav sănătatea.

Beneficii pentru sănătate în urma renunțării la fumat:
în 20 de minute, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad.
în 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade până la normal.
în 2-12 săptămâni, circulația se îmbunătățește și funcția pulmonară crește.
în 1-9 luni, tusea și scurtarea respirației scad.
în 1 an, riscul de a dezvolta boli coronariene este aproximativ în jumătate de cel al unui fumător.
în 5 ani, riscul de accident vascular cerebral este la fel ca cel al unui nefumător.
în 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade aproximativ în jumătate din cel al fumătorului.
în 15 ani, scade riscul de cancer al gurii, gâtului, esofagului, vezicii urinare, colului uterin și pancreasului.
în 20 ani, riscul bolilor coronariene este egal cu cel al unui nefumător.

  • troleibuz - punct mobil de vaccinare covid-19
Linkuri utile