Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală în care este important să acționezi cât mai rapid, orice minut pierdut putând pune viața în pericol.

Ziua mondială a accidentului vascular cerebral

În fiecare an, pe 29 octombrie, este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral, un prilej de a conștientiza riscurile acestei afecțiuni și de a încuraja adoptarea de măsuri preventive. Accidentul vascular cerebral (AVC) poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală, în care tratamentul prompt este crucial. Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul creierului să primească oxigen și nutrienți . Celulele creierului încep să moară în câteva minute. Intervenția timpurie poate reduce afectarea creierului și alte complicații. Sunt două tipuri de AVC – ischemic (când o arteră care alimentează creierul se înfundă cu un cheag de sânge) și hemoragic (când o arteră care alimentează creierul se sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului). Majoritatea cazurilor de AVC sunt accidente ischemice. Cele hemoragice sunt provocate adesea de hipertensiune arterială și de anevrisme. Mai există și ceea ce se numește mini-AVC, accidentul ischemic tranzitoriu (un deficit neurologic de origine vasculară, ale cărui simptome apar și dispar spontan, iar pacientul nu rămâne cu sechele).

Cum reducem riscul de accident vascular cerebral?


Monitorizați tensiunea arterială cu regularitate și consultați medicul specialist pentru a primi tratamentul necesar. Important! Mai mult de jumătate din cazurile AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător.
Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână vă pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%. (Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică).
Accidentul vascular cerebral este legat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot reduce considerabil riscul apariției AVC.
Kilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC.
Fumatul mărește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.
Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar dar abuziv, crește riscul accidentului vascular cerebral. La nivel global consumul excesiv de alcool e asociat cu peste 1 milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.
1 din 5 persoane care suferă un AVC, suferă concomitent și de diabet zaharat. Dacă suferiți de această patologie, consultați medicul pentru a stabili un tratament în cazul când e necesar, abordați un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.
Depresia și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral aproape de două ori. Uul din 6 AVC sunt strâns legate de sănătatea mintală. Aveți grijă de acest aspect al vieții.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală în care este important să acționezi cât mai rapid, orice minut pierdut putând pune viața în pericol!

Linkuri utile