Anual, la 29 octombrie este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral, având drept scop sporirea gradului de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie în prevenirea, tratamentul și reabilitare după accidentul vascular cerebral. (AVC). Campania din anul curent își propune să îndemne populația să facă mișcare pentru a preveni accidentul vascular cerebral.
AVC a atins deja proporții epidemice și reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial, fiind şi o cauză frecventă de handicap în cazul adulților. De asemenea, are un impact fizic, psihologic şi financiar major asupra pacienților, familiilor, sistemului de sănătate şi a societății în întregime. Cea mai mare parte (aproximativ 75%) din cazurile de AVC apar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și aproximativ 1/3 din pacienți mor în primul an de la debut.
AVC este cauza principală de handicap pentru populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC – ului sunt persoane social active. Tot AVC – ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.
Totodată, grație eforturilor depuse pe parcursul anilor pentru depistarea și intervenția la timp în cazul AVC, se atestă o tendință de micșorare a mortalității prin bolile cerebrovasculare: de la 181,6 cazuri la 100 mii locuitori în 2009 până la 146,1 cazuri la 100 mii în 2019, iar în mediu anual nivelul de mortalitate scade cu circa 7 cazuri la 100 mii locuitori.
Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât intervenția precoce este crucială în cazul AVC. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital. Printre simptomele accidentului vascular cerebral se numără:
slăbiciunea bruscă;
amorțirea feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;
confuzie și dificultate de vorbire;
dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;
dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;
dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută, etc.
Având în vedere dimensiunea problemei, devine evidentă necesitatea de a consolida toate eforturile în domeniul profilaxiei AVC, implementarea strategiilor de profilaxie si tratament în faza acută pentru a minimaliza impactul acestuia asupra societății.
Până la 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, inclusiv hipertensiune arterială, alimentația nesănătoasă, fumat și sedentarism. Acțiunile de prevenire și reducere a acțiunii factorilor de risc ar contribui, de asemenea, la realizarea obiectivelor globale de a reduce bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și alte cauze semnificative de deces și suferință la nivel mondial.
În acest an Ziua Mondială a AVC își propune să împuternicească toți actorii societății – indivizii, profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică să colaboreze pentru a obține o lume liberă de accident vascular cerebral. În general, 1 din 4 persoane ar putea suferi un accident vascular cerebral, dar activitatea fizică ajută la reducerea riscului.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale