Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și pînă la 28 ianuarie 2020, la nivel global, au fost raportate 4 587 de cazuri confirmate de laborator de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), inclusiv 16 lucrători din domeniul sănătății și 106 decese (în China).

În Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de înfecție cu Coronavirus de tip nou.

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.


Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Centrului European pentru Controlul Bolilor
Linkuri utile