Anual la 29 septembrie, marcăm Ziua mondială a inimii

Anual la 29 septembrie, marcăm Ziua mondială a inimii

În anul curent, genericul acestei zile este ”Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!”, îndemnând pe fiecare persoană să se implice în cel mai bun mod cu inima pentru umanitate, natură și pentru sine.

Bolile cardiovasculare (BCV) rămân criminalul numărul unu din lume, provocând aproape 18,6 milioane de decese, anual. BCV reprezintă un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce includ bolile coronariene, bolile cerebrovasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Peste 85% din decesele cauzate de BCV sunt provocate de atacurile de cord și accidentul vascular cerebral și aproape o treime din aceste decese apar prematur la persoanele cu vârsta sub 70 de ani.

Mesajele principale:
IMPLICĂ-TE CU INIMA PENTRU UMANITATE - Accesul la servicii de diagnostic și tratament variază foarte mult în întreaga lume. Prin acțiunile noastre în cadrul Zilei mondiale a inimii putem spori conștientizarea și contribui la schimbarea întregii omeniri.
IMPLICĂ-TE CU INIMA PENTRU NATURĂ - Poluarea aerului este responsabilă pentru 25% din toate decesele cardiovasculare, ucigând 7 milioane de oameni în fiecare an. Fie că este vorba despre acțiuni imediate, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta în loc de utilizarea transportului, sau eforturi pe termen lung, cum ar fi implementarea legislației privind aerul curat, fiecare dintre noi își poate aduce aportul pentru a face planeta mai sănătoasă.
IMPLICĂ-TE CU INIMA PENTRU SINE ÎNSUȚI - Alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul de tutun și alcool, stresul, toți acești factori dublează riscul unui atac de cord. Adoptarea unui mod de viață sănătos, menținerea în limitele normei a tensiunii arteriale, a greutății corporale, a nivelului de colesterol și glucoză însânge, reduce riscul bolilor de inimă și a atacului de cord.

Urmați măsurile de prevenire și control al bolilor cardiovasculare:
Exersați fizic regulat - 30 de minute de exercitii fizice moderate pe zi reduc probabilitatea de aparitie a bolilor de inima fatalebr
Renunțați la fumat - Fumatul pe termen lung aproape ca dubleaza riscul de a dezvolta boli de inima.
Consumati o dieta sanatoasa pentru inima - un plan nutritional sanatos aduce beneficii pentru intreg organismul, nu numai pentru inima. Dieta ar trebui sa contina alimente cu un continut scazut de grasimi, colesterol si sare. Ar trebui sa consumati multe fructe, legume, cereale integrale si produse lactate sarace in grasimi.
Limitați cantitatea de alcool consumat - nu mai mult de doua pahare pe zi pentru barbati si unul pentru femei. Consumat cu moderatie, alcoolul poate avea un efect protector asupra inimii.
Mentineti o greutate corporala normala - Pe masura ce inainteaza in varsta, majoritatea oamenilor tinde sa se ingrașe. Excesul de greutate poate duce la conditii care cresc riscul de a dezvolta boli de inima, hipertensiune arteriala, colesterol marit si diabet.
Faceti controale medicale regulate - Hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat pot afecta inima si vasele de sange. Fara teste periodice, nu sunteti constienti de riscurile la care sunteti supusi. Screeningurile periodice va ajuta sa aflati din timp daca si ce fel de tratament este nevoie pentru a indeparta o posibila conditie medicala.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Linkuri utile