Situația epidemiologică prin infecțiile acute ale căilor respiratorii și gripa sezoniera

infectii-respiratorii-si-gripa-sezoniera

In sezonul rece, incidenta infectilor respiratorii acute creste seminificativ, mai ales in randul copiilor. datorita particularitatilor imunologice si anatomice ale copiilor (imaturitatea sistemului imun, caracterizata prin lipsa de anticorpi, cai aeriene superioare mult mai mici ca si dimensiuni, ce se pot inflama si obstrua cu mult mai multa usurinta).

Ce sunt infectiile respiratorii virale

Infectiile respiratorii virale includ racelile, gripa si bronhiolita. Infectia virala inseamna ca sunt afectati plamanii si caile respiratorii. Exista o multitudine de virusuri implicati in aceste infectii: gripale, paragripale, respirator sincitial, adenovirus, rhinovirus. Rinovirusurile sunt virusurile care provoaca raceala comuna. Virusurile gripale au posibilitatea de modificare genetica, astfel incat diverse pasari sau mamifere pot deveni un potential rezervor infectios pentru om.

Manifestarile clinice sunt comune tuturor virusurilor:
febra;
modificarea starii generale;
rinoree;
stranut;
tuse(frecvent; varsaturi pot aparea odata cu aceasta)
retractii (in timpul respiratiei observati un contur mai profund al coastelor decat ceea ce este normal);
lipsa activitatii (nu se joaca);
lipsa poftei de mincare, nu bea lichide

Sugarii si copiii mici sunt linistiti, nu fac sunete normale. Copiii mai mari nu sunt in masura sa vorbeasca normal, fiind nevoiti sa respire intre cuvinte;
Wheezing (un sunet puternic in care copilul fluiera cand respira);
Stridor (un sunet dur, vibrant, auzit la respiratie);
Febra.

Ce este bronhiolita

Este cel mai frecvent tip de infectie respiratorie la copii cu varsta de sase luni si este rar dupa varsta de doi ani.
Principalul simptom este respiratia suieratoare. Wheezing-ul dureaza in general aproximativ sapte zile, cu 14 zile de tuse.
Cea mai frecventa cauza este cea a unui virus respirator (de obicei RSV, care este prezent in lunile de iarna si primavara).
Este raspandit prin contactul direct cu secretiile respiratorii precum o tuse sau o stranut.
Antibioticele nu sunt utilizate atunci cand bolile sunt cauzate de virusi. La sugari trebuie utilizata o aspiratie a bulbului pentru a ajuta la curatarea pasajelor nazale, in special inainte de hranire.
Complicatiile frecvente includ infectiile urechii.

Complicatiile includ infectii ale urechilor, infectii ale sinusurilor, pneumonie si infectii oculare.

Tratamentul este doar simptomatic: Aspiratie nazala la nevoie si inainte de hranire este utila la sugari;
Medicamente doar pentru durere si febra
Lichidele sunt importante, chiar daca copilul nu le doreste.
Nu se administreaza antibiotice

Ce este laringotraheobronsita

Laringotraheobronsita este o boala observata mai ales la copii mici. Este cauzata de un virus si dureaza aproximativ cinci - sase zile.
Simptomul clasic este raguseala cu o tuse zgomotoasa. De obicei este parte a unei raceli. Stridorul se dezvolta mai tarziu. Simptomele sunt in general mai grave noaptea.
Copiii sunt destul de contagiosi.
Nu exista un tratament specific. Copilul trebuie sa fie calm. Medicamentele pentru tuse nu sunt de folos.

Complicatii ale infectiilor tractului respirator

La nou-nascutii si sugarii chiar si congestia nazala moderata poate crea dificultati in respiratie. Congestia nazala duce la probleme de hranire, deoarece sugarii nu pot respira in timp ce sunt alaptati. Deoarece sugarii nu sunt capabili sa scuipe mucusul pe care il tusesc, de multe ori se infunda si se sufoca.

Caile respiratorii mici ale copiilor pot fi reduse semnificativ de inflamatie si mucus, ceea ce face dificila respiratia. Copiii respira rapid si pot dezvolta un zgomot puternic auzit la expiratie (respiratie suieratoare) sau un zgomot similar auzit la inspiratie (stridor). Ingustarea severa a cailor respiratorii poate cauza copiilor sa nu poata respira si sa devina albastru (cianoza). Astfel de probleme ale cailor respiratorii sunt cele mai frecvente cu infectia cauzata de virusul parainfluenza, RSV si infectia cu metapneumovirus uman. Copiii afectati trebuie sa fie vazuti de urgenta de catre un medic.

Unii copii cu o infectie a tractului respirator viral dezvolta, de asemenea, o infectie a urechii medii (otita medie) sau a tesutului pulmonar (pneumonie) . Otita medie si pneumonia pot fi cauzate de virusul insusi sau de o infectie bacteriana care se dezvolta deoarece inflamatia cauzata de virus face ca tesutul sa fie mai susceptibil la invazia de catre alti germeni. La copiii cu astm, infectiile tractului respirator duc adesea la un atac de astm.

La aparitia semnelor catarale adresati-va la medicul de familie!

Este important de stiut pentru parinti, ca aceste infectii nu se trateaza cu antibiotice, acestea neavand nici un fel de influenta asupra virusului, selectand, in schimb, bacterii rezistente. Tratamentul este, in general, simptomatic (antipiretice, decongestionante nazale, etc), antiviralele se administreaza numai in cazurile in care se depisteaza virusuri speciale.

Linkuri utile