Anul acesta Ziua Mondială de luptă contra Rabiei poartă genericul „Rabia: vaccinați pentru a elimina”, vaccinarea fiind baza tuturor eforturilor în combaterea acestei boli.Rabia rămâne o preocupare mondială majoră, fiind distribuită pe scară largă pe tot globul. Se estimează că peste 55 000 de oameni mor de rabie în fiecare an, 95% din decesele umane sunt înregistrate în Asia și Africa. Majoritatea deceselor umane apar în urma unei mușcături de la un câine infectat.

Menţionăm că în ultimii ani situaţia epizootologică la rabie în Republica Moldova se menţine destul de încordată, fiind cauzată, în mare măsură, de neefectuarea activităţilor de diminuare a numărului de vulpi şi câini fără stăpân, care sunt sursele principale de infecție.

În a.2018, rabia animalieră a fost înregistrată în 10 teritorii administrative la 53 de animale, iar în 6 luni ale anului curent, rabia a fost diagnosticată la 23 de animale în 13 teritorii administrative. Rabia a fost depistată la 7 animale sălbatice – 5 vulpi, un bursuc și o nevăstuică, de asemenea la 16 animale domestice – 7 câini, 6 bovine, 2 pisici și o capră. Cele mai multe cazuri de rabie la animale au fost înregistrate în r-le Ștefan Vodă, Glodeni, Strășeni, Sîngerei, Camenca.

În anul curent, a fost înregistrat un caz de rabie umană la un copil din mun.Chișinău, soldat cu decesul acestuia. Din anamneza epidemiologică, s-a constatat că băiatul era ataşat de câini şi pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgâriat, muşcat uşor. În instituția medicală de la locul de trai nu s-au înregistrat adresări ale pacientului/tutorei după asistență medicală privind contactul cu aceste animale.

Printre măsurile de profilaxie primară a îmbolnăvirilor prin rabie un rol important aparține autoajutorului în cazul mușcăturilor de animale. În așa situație pătimașul, cât mai curând posibil, va asigura de sine stătător lavajul abundent al leziunii timp de câteva minute cu apă și săpun sau detergent. Marginile rănii se vor prelucra cu soluții cutanate alcool etilic 70% sau iod 5%. Prin acțiunile în cauză se asigură înlăturarea și neutralizarea unei cantități considerabile de agenți biologici, inclusiv virusul rabic.

Este de dorit ca persoana pătimașă să stabilească stăpânul animalului ce a provocat mușcătura, adresa, număr de telefon și să comunice aceste date lucrătorilor medicali ai instituției responsabile de acordarea asistenței antirabice. În baza acestor date se va asigura supravegherea veterinară a animalului respectiv și se va decide cursul de tratament vaccinal.

Este strict necesar ca persoana agresată de un animal sa solicite cât mai operativ asistență medicală la cea mai apropiată instituție medico-sanitară pentru a i se administra la necesitate tratament curativ-profilactic antirabic (vaccin, imunoglobulină specifică).

Complexul de măsuri profilactice ale rabiei animaliere și umane include propagarea largă, în scopul însușirii de către populație, a următoarelor deziderate:

  • excluderea accesului în gospodării a animalelor de pradă, asigurarea pazei animalelor domestice ce păşunează în fâșii forestiere și margini de păduri de atacul animalelor sălbatice;
  • abținerea de la acordarea ajutorului animalului bolnav, consultarea acestuia la medicul veterinar în cazul apariției unor semne de boală;
  • evitarea prinsului în capcane a animalelor de pradă;
  • imunizarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor ce se află în posesia populaţiei, organizaţiilor, instituţiilor.

Totodată sunt necesare măsuri organizatorice și de intervenție a administrațiilor publice centrale și locale direcționate spre diminuarea numărului principalelor surse de infecție rabică – vulpilor, câinilor și pisicilor fără stăpân.

Adresarea precoce după asistenţa antirabică şi primirea tratamentului curativ-profilactic, este unica șansă de supraviețuire în cazul agresării populației de diferite categorii de animale.

www.ansp.md
www.msmps.gov.md

Linkuri utile