La 28 iulie 2022 marcăm Ziua Mondială a Hepatitei cu genericul "Hepatita nu poate aștepta".

Ziua Mondială a Hepatitei

Aceasta zi oferă o oportunitate pentru a îmbunătăți cunoștințele publicului cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, a promova testarea populației la hepatitele virale, cunoașterea statutului și adresarea pentru tratamentul antiviral.

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute, cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.
La nivel mondial virusurile hepatitice B și C au afectat 354 milioane de persoane, provocând 1,1 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 14 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 12 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C.

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern la 26 mai 2017 și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.

În republică este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor; se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și transmiterii asociate consumului de droguri prin injectare, de asemenea pentru asigurarea siguranței injecțiilor. Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

În populațiile-cheie (utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului și bărbații care practică sex cu bărbați) se realizează intervenții de comunicare, informare, educare şi referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C și vaccinare împotriva hepatitei B în instituţiile medico-sanitare publice.

Mesaje cheie:
Nu amânați testarea la hepatite! Majoritatea persoanelor care trăiesc cu hepatită virală nu cunosc că sunt bolnave. Diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial pentru un tratament și îngrijire eficace.
Imunizarea împotriva hepatitei virale B este una din intervențiile de bază în prevenirea și consecințele grave ale acesteia, inclusiv cirozei hepatice și carcinomului hepatocelular. Astfel, persoanele nevaccinate abia așteaptă să se vaccineze împotriva hepatitei virale B.
Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în vindecarea hepatitei virale C și este disponibil gratis din bugetul de stat. Astfel, dacă aveți diagnosticul stabilit de hepatită virală B și/sau C, adresați-vă la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratament eficient.
Hepatitele virale B și C prezintă o problemă pentru populațiile cu risc sporit de infectare - persoanele utilizatoare de droguri injectabile, lucrătorii sexuali și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați. Populațiile cu risc sporit de infectare - acționați acum și beneficiați de Programele de Reducere a Riscurilor asociate consumului de droguri sau comportamentului sexual riscant/periculos.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Linkuri utile