Ziua Mondială a Hepatitei este un eveniment internațional, organizat anual la 28 iulie sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scopul fiind creșterea gradului de conștientizare și informare a populației despre această boală

În cadrul campaniei din anul curent, OMS solicită țărilor și partenerilor să promoveze activ tema "Investește în eliminarea hepatitei" pentru a atinge obiectivele globale de eliminare a hepatitei până în 2030.

La nivel mondial virusurile hepatitice B și C au afectat 325 milioane de persoane, provocând 1,4 milioane de decese anual. Hepatitele virale reprezintă a doua boală infecțioasă, după tuberculoză, care afectează de 9 ori mai multe persoane decât infecția cu HIV. Acestea pot fi prevenite, tratate, iar în cazul hepatitei virale C, vindecată. Peste 80% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită virală nu dispun de servicii de prevenire, testare și tratament.

Persoanele utilizatoare de droguri injectabile (UDI) sunt deosebit de vulnerabile la hepatita virală și în majoritatea cazurilor sunt infectate cu virusul hepatitic C. Co-infecția HIV/hepatita virală este deosebit de răspândită în rândul persoanelor vulnerabile din regiune. Circa 70-90% din UDI care trăiesc cu HIV au fost diagnosticați cu hepatită virală C. Odată cu creșterea disponibilității unui tratament eficace pentru infecția cu HIV, hepatita virală cronică netratată devine cauza predominantă a decesului în rândul persoanelor care trăiesc cu co-infecție HIV/hepatită virală.

În Republica Moldova, hepatitele virale, în special cele cu transmitere parenterală şi sexuală, continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică. Cu toate că morbiditatea prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,6 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,6 în anul 2018, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 6,1 până la 1,0; prin hepatita virală D – de la 1,9 până la 0,1, țara noastră este considerată în continuare drept o zonă cu endemicitate medie prin hepatite virale în special datorită ratelor ridicate de morbiditate cauzate de hepatitele virale cronice B și C (18,8 cazuri de hepatită cronică B și 25,3 cazuri de hepatita cronică C la 100 000 de populație).

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern la 26 mai 2017 și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.

În republică este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor; se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și transmiterii asociate consumului de droguri prin injectare, de asemenea pentru asigurarea siguranței injecțiilor. Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale. În a.2018 au fost incluși în tratament antiviral 6282 pacienți (a.2017 – 7749, a.2016 – 920), au finisat tratamentul 3929 pacienți (a.2017 – 9627). Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată de peste 97%. Se asigură achiziționarea centralizată a medicamentelor pentru tratamentul pacienților cu hepatite virale cu alocarea mijloacelor financiare necesare.

Alianța Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Alliance) în cadrul Zilei Mondiale a Hepatitei din 2018 a lansat acțiunea "Depistează bolnavii pentru a salva milioane de vieți", o campanie cu o durată de trei ani (pînă în a.2020) cu acțiuni de comunicare, sensibilizare și educare a populaţiei despre prevenire, testare și tratamentul hepatitei. Campania a fost lansată pentru a atrage atenția la faptul că milioane de oameni suferă de hepatită virală și nu-și cunosc statutul.

Obiectivele campaniei:

  • Creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanța extinderii serviciilor de diagnostic și tratament a hepatitei.
  • Încurajarea populaţiei pentru testare și depistare precoce a hepatitei.
  • Informarea și educarea populației despre importanța măsurilor de prevenire a hepatitelor virale.

Fiecare persoană trebuie să cunoască:

  • că există pericolul de infectare cu virusurile hepatitice în urma injecțiilor nesigure
  • și/sau a unui raport sexual neprotejat
Vaccinul contra hepatitei virale B oferă protecție pe toată durata vieții și este necesar ca persoana care nu a fost vaccinată să se vaccineze, iar testarea și tratamentul precoce va contribui la salvarea vieții aceștia. Implicarea lucrătorilor medicali în comun cu ONG este esențială în acest scop.

Mesajele cheie:

  • Hepatita virală este o problemă globală majoră de sănătate și are nevoie de un răspuns urgent.
    Hepatita virală B și C afectează 325 milioane de oameni din întreaga lume, ceea ce duce la aproximativ 1,4 milioane de decese pe an. Este cea de-a doua boală infecțioasă de tip killer după tuberculoză şi de 9 ori mai mulți oameni sunt infectați cu hepatită decât cu HIV.
  • Hepatita virală poate fi prevenită, diagnosticată, tratată și gestionată adecvat.
    Vaccinul împotriva hepatitei B este în 98-100% eficient în prevenirea noilor infecții. Pentru hepatita B, oamenii ar trebui să fie testați și, dacă sunt depistaţi pozitivi - să beneficieze de tratament pe tot parcursul vieții. Pentru hepatita C, oamenii pot fi vindecați cu un tratament simplu de 2-3 luni cu medicamente antivirale cu acțiune directă.
  • Puține persoane au accesat serviciile de testare și tratament, în special în țările cu venituri mici și medii.
    Doar 10% (27 de milioane) din persoanele infectate cu hepatita B au știut despre statutul lor în 2016. Din aceste persoane diagnosticate, doar 17% (4,5 milioane) au primit tratament. În rândul persoanelor care trăiesc cu hepatită C, 19% (13,1 milioane) au știut despre statutul lor de infectare în 2017, dintre care 15% (2 milioane) au fost vindecate în același an. În total, în perioada 2014 - 2017, circa 5 milioane de persoane au primit tratamentul împotriva hepatitei C la nivel mondial.
  • Investiția în hepatită este o decizie inteligentă pentru rezultate în domeniul sănătății.
    Finanțarea serviciilor de diagnostic și tratament a hepatitei, ca parte a eforturilor de eliminarea hepatitei, poate reduce numărul de decese globale cu 5% și crește longevitatea cu aproximativ 10% până în 2030.
  • Investiția în diagnosticul și tratamentul hepatitei - înseamnă prevenirea cancerului hepatic.
    Infecțiile cronice ale virusurilor hepatitei B și C pot să nu prezinte simptome pe o perioadă lungă de timp, uneori ani sau decenii. Ele afectează lent ficatul, provocând în cele din urmă cancer. Peste 60% din cazurile de cancer la ficat este cauzat de diagnosticul și tratamentului tardiv al infecțiilor cu virus hepatitic B și C. Două treimi dintre aceste cazuri de cancer sunt cauzate de hepatita B și o treime de hepatita C.
  • De Ziua Mondială a Hepatitei 2019, alăturaţi-vă cauzei pentru a ajuta 325 milioane de oameni.
    Informați-vă Dumneavoastră și diseminați cunoștințele despre riscurile hepatitei virale, măsurile de prevenție, serviciile de testare, tratament și recuperare pentru o viață activă. Dacă boala este depistată la timp, riscul de îmbolnăvire cronică și povara financiară a familiei dvs. - pot fi evitate.

Linkuri utile