Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează în perioada 26 aprilie – 2 mai 2021 cea de-a 16-a aniversare a Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI). Scopul campaniei este conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite.
Imunizarea este o piatră de temelie pentru Programul de lucru al OMS din regiunea Europeană pentru perioada 2020-2025, cu titlul „Acțiune unită pentru o sănătate mai bună în Europa”.
Anul 2021, fiind perioada în care procesul de imunizare reprezintă o necesitate pentru viața și sănătatea oamenilor, în contextul pandemiei COVID-19. Totodată, această campanie va contribui la creșterea încrederii și a solidarității oamenilor față de vaccinarea împotriva COVID-19. Procesul imunizării împotriva COVID-19 fiind unica soluție pentru oprirea pandemiei și salvarea vieților omenești.
Vaccinurile sunt un instrument critic în lupta împotriva COVID-19. Lucrând cot la cot, oamenii de știință din întreaga lume aplică ultimele inovații pentru a ne aduce teste, tratamente și vaccinuri care să salveze în mod colectiv vieți și să pună capăt acestei pandemii.
În Republica Moldova, procesul de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează în conformitate cu recomandările OMS, Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, procesul de imunizare fiind coordonat și supravegheat de către Comitetul de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, pe lângă MSMPS.
Materialele informative, răspunsul la întrebările cu privire la imunizare și alte detalii despre procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova, le puteți găsi pe site-ul oficial vaccinare.gov.md
De mai bine de 200 de ani vaccinurile ne protejează împotriva bolilor care amenință viețile și ne împiedică dezvoltarea. Cu ajutorul acestora putem progresa astăzi fără povara unor boli precum variola și poliomielita, care au costat omenirea sute de milioane de vieți. Anual, imunizarea previne în jur de 2-3 milioane de decese.
Țările din regiunea europeană a OMS vor evidenția, prin numeroase moduri, cât de importantă este imunizarea și cum aceasta contribuie la sănătate și bunăstare prin
prevenirea bolilor care pot lua viața unui copil sau le afectează viitorul;
susținerea familiilor și îmbătrânirea sănătoasă;
prevenirea mai multor forme de cancer;
reducerea amenințării rezistenței la antibiotice.