În anul curent, campania va avea loc în perioada 25 noiembrie – 25 decembrie cu sloganul “Nu te lăsa dus de val!”, având drept scop informarea tinerilor și a publicului larg, creșterea cererii și extinderea accesului la testarea HIV și asigurarea unui acces liber la informațiile cu privire la HIV/SIDA.
Sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA) este o afecțiune provocată de un virus, virusul imunodeficienței umane (HIV). Virusul atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului și tot el este cel care declanșează SIDA. SIDA înseamnă că sistemul imunitar este prea slăbit pentru a face față unor boli, infecții sau afecțiuni. Dacă se apelează la terapia antiretrovirală, afecțiunea se poate gestiona și pacientul are șanse să ducă o viață normală (cu o speranță de viață aproape la fel de mare ca în cazul unei persoane care nu a fost infectată). Nu toate persoanele care sunt infectate cu virusul HIV ajung să aibă și SIDA.
Nu există un tratament care să vindece infecția cu HIV. Medicamentele pot doar să încetinească evoluția bolii, pentru a nu se ajunge la SIDA, și să amelioreze simptomele, îmbunătățind astfel viața pacienților.
HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, după ce se estimează că s-a soldat cu 42,3 milioane de vieți până în prezent. În 2023, aproximativ 630 de mii de persoane au decedat din cauze legate de HIV.
În țară sunt disponibile și se implementează cu succes servicii de testare rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul aparatelor vending și clinicilor mobile. De asemenea, tratamentul antiretroviral, al infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere – aceste servicii se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza recomandărilor OMS și UNAIDS. Actualmente, beneficiază de tratament antiretroviral 8 500 de persoane ce trăiesc cu HIV.