În acest an, evenimentul se va desfășura cu logo-ul ”Vaccinarea protejează generații”, având o semnificație deosebită, deoarece coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Programului extins de imunizare (PEI) și va celebra realizările remarcabile din ultimele 5 decenii în protejarea mai multor generații de boli grave.
În a.1974, cînd a fost lansat PEI a avut obiectivul de proteja copii din întreaga lume de 6 boli infecțioase grave, iar astăzi, acest număr a crescut la 13 vaccinuri recomandate universal pe parcursul vieții și 17 vaccinuri suplimentare, recomandate în dependență de contextul epidemiologic regional.
Din 1974, ministerele sănătăţii şi partenerii au lucrat pentru a proteja copiii de difterie, poliomielită, pertussis, tetanos, tuberculoză, rujeolă și multe alte boli infecțioase. Datorită vaccinării, variola a fost eradicată, raza geografică a poliovirusului sălbatic a fost redusă la doar două țări, iar cazurile de rujeolă, rubeolă, tuberculoză, pertussis, tetanos și difterie au scăzut.
Astăzi, fiecare țară are un program național de imunizare, iar vaccinurile sunt recunoscute printre cele mai sigure, cele mai rentabile și de succes intervenții de sănătate publică pentru prevenirea deceselor și îmbunătățirea calității vieții. Imunizarea a jucat un rol important în reducerea mortalității infantile. Rata mondială a mortalității infantile a scăzut de la 92 de decese la 1000 de născuți vii în 1974 – la 25,5 în 2024.
Conflictele în creștere, recesiunile economice, creșterea ezitării la imunizare – sunt doar câteva dintre amenințările la adresa eforturilor depuse pentru a obține o acoperire vaccinală optimală.
În Republica Moldova, vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la servicii de imunizare pentru a menține nivelul de acoperire vaccinală de peste 95%, contra a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări și la indicații epidemice în situații de risc sporit privind îmbolnăvirea și răspândirea infecțiilor.