In aceasta zi are loc sensibilizarea publicului cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra sănătății, societății și economiei. Evenimentul din anul curent continuă tema „Da! Putem stopa TB!” și se concentrează pe implicarea sporită a celor afectați de TBC, a comunităților și a societății civile, care conduc mișcarea pentru stoparea acestei boli și evidențiază puterea colectivă de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și anume: reducerea incidenței prin TBC cu 80% și a deceselor cu 90% și pentru a elimina cheltuielile catastrofale pentru familiile afectate de TBC, până în anul 2030.
TBC rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. În 2022, se estimează că 10,6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în lume, inclusiv 5,8 milioane de bărbați, 3,5 milioane de femei și 1,3 milioane de copii, iar alții 1,3 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei. TB multirezistentă (TB-MDR) rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare pentru securitatea sănătății. Doar aproximativ 2 din 5 persoane cu TBC rezistentă la medicamente au accesat tratament în 2022.
Republica Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. Prevalența prin tuberculoză în anul 2022 a fost de 1877 de cazuri la 100 mii populaţie. Incidenţa caz nou prin tuberculoză în anul 2022 a constituit 55,6 la 100 mii populaţie. Mortalitatea în anul 2022 a constituit 7,2 la 100 mii populaţie. Ponderea cazurilor noi prin tuberculoză la barbați, în anul 2022, a constituit 75%, iar la femei – 25%.
Tuberculoza (TB) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată.
Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt:
tusea persistentă mai mult de trei săptămâni;
febră;
greutate la respiraţie;
oboseală;
lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate;
transpiraţii nocturne;
expectoraţii etc.
S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom.
Pentru prevenirea şi profilaxia TB, medicii recomandă:
vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere;
evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă;
a consumului excesiv de alcool şi tutun;
adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unui regim alimentar bogat în vitamine.
În Republica Moldova diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes