Beneficiile alaptării la sân a fost tema discuției petrecută cu femeile gravide și mamele sugarilor în cadrul ședinței "Scoala mamei" din IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana.

Alimentarea la sân reprezinta hrănirea sugarului cu lapte matern. Alimentația exclusivă la sân nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei.

Alegerea tipului de alimentație precum și stabilirea efectivă a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a înteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie în parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienți pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentația predominant la san, copilul tolerand și alte alimente). Laptele matern poate face parte din meniul zilnic al copilului pîna spre varsta de 1 an si jumatate.

Laptele matern este cel mai potrivit nutrient pentru sugarul sub 6 luni, conținutul său echilibrat în nutrienti - are toate principiile alimentare in procente optime unei dezvoltari armonioase a bebelusului: contine carbohidrati, proteine, lipide, precum si enzime digestive, vitamine si minerale, hormoni si chiar imunoglobuline (in special IgA din colostru) cu importanta deosebita in protectia tractului gastro-intestinal.

Alimentatia la san, chiar si pentru o perioada relativ scurta are beneficii pentru mama cat si pentru nou-nascut. Sugarul poate fi hranit cu lapte matern direct de la san sau folosind un biberon. In cazul in care hranirea este facuta la san, avantajele sunt: contactul direct bebelus-mama, expunerea scazuta a copilului la contacte cu potențial alergen.

Cand bebelusul este alimentat cu lapte matern, folosind, insa un biberon, particularitatile situației sunt: hranirea poate fi facuta de catre orice persoana care are în grija copilul, necesita însa pomparea regulată a sanului mamei pentru a asigura laptele proaspat, laptele trebuie sa fie depozitat in conditii igienice riguroase iar mama trebuie sa acorde atentie deosebita toaletei sanului inainte si dupa exprimarea laptelui (prin pompare).

Specialistii sfatuiesc mamele ca cel putin în primele 2 saptamani postpartum sa recurga la alimentația exclusiva la san și să evite pe cat posibil introducerea biberonului. Astfel se va dezvolta mai bine reflexul de supt al bebelusului, se va regla procesul lactației (suptul determina prin stimularea mamelonara secreția de oxitocina, hormon cu acțiune lactogena) iar copilul nu va avea probleme în a recunoaste sanul mamei .

Dupa varsta de 2 luni copilul se poate adapta mult mai usor la biberon. Desi alaptarea este un act fiziologic natural, el nu face parte din instinctele materne. Ca urmare, majoritatea mamelor au nevoie de consiliere și sfaturi din partea medicilor specialiști pentru a-și putea hrani copilul corect. De asemenea, proaspetele mame au nevoie de timp pentru a se obisnui cu acest proces.

Avantajele alaptarii

Avantajele pentru sugar sunt multiple și s-a stabilit că exista o corelație și o legatură directa între alaptare și scaderea riscului de aparitie a: otitelor, tulburarilor gastro-intestinale (colite, gastrite, constipatii, diaree, boli celiace), anemii feriprive, infecții de tract respirator și urinar, meningite bacteriene, boli tiroidiene autoimune, eczema infantila sau alte probleme dermatologice, alergii, tulburari metabolice, diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, probleme stomatologice (in special carii dentare). Alaptatul imbunătățeste și favorizează dezvoltarea IQ-lui (coeficientului de inteligenta) la peste 90% din bebelusi. Sugarii alaptați au un risc mult mai redus de apariție a sindromului de moarte subita infantila.

Avantaje pentru mama sunt :
Emoționale si psihoafective: stabilirea unei legaturi emoționale cu bebelusul prin contactul direct (dezvoltarea unor sentimente ce determina scaderea abandonului, maltratarii copilului, neglijarii). Prin alaptare se elibereaza prolactina si oxitocina, hormoni care au un rol important in relaxarea psihica si fizica a mamei si care o determina sa fie mai afectuoasa fata de bebelus.
De natura fizica si contraceptive: alaptarea contribuie la scaderea in greutate postpartum. Prin alaptarea frecventa si exclusiva la san se poate intarzia revenirea ovulatiei (si implicit a fertilitatii). Este important de retinut ca postpartum ovulatia reapare inaintea reinstalarii menstrei (astfel ca femeile care nu alapteaza pot ramane insarcinate inainte de revenirea menstruatiei). De asemenea, s-a observat ca femeile ce isi alimenteaza bebelusii la san au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de san, ovar sau endometru, dar si o incidenta mai scazuta a osteoporozei.

Alte avantaje includ:
Confortul mamei: ea nu trebuie sa prepare pentru fiecare hranire lapte praf sau diverse formule de lapte, nu trebuie sa aiba grija biberonului (sterilizare, incalzire, curatare)
Economice: mamele nu trebuie sa cumpere preparate comerciale, adesea scumpe, pentru a-si hrani bebelusul.

  • Seminar instructiv - beneficiile alaptarii
  • Seminar instructiv - beneficiile alaptarii
  • Seminar instructiv - beneficiile alaptarii
  • Seminar instructiv - beneficiile alaptarii
  • Seminar instructiv - beneficiile alaptarii
Linkuri utile