Acest grup de maladii prezintă o problemă majoră de sănătate publică, atît prin frecvenţa înaltă, cît şi prin manifestările clinice grave. Morbiditatea prin BDA înregistrează creşteri sezoniere în lunile iunie-septembrie.
Cauzele principale care conduc la infectarea cu boli diareice acute sînt:
- nerespectarea igienei personale mai ales în instituţiile pentru copii şi adolescenţi;
- neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice primare;
- nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare;
- neaprovizionarea populaţiei, cu apă potabilă de calitate garantată .
Semne clinice ale BDA pot fi: diareea, febră, frisoane, cefalee, mialgii generalizate, stare generală alertată; greţuri, vărsături, sindrom dureros abdominal, deshidratare uşoară (gradul I) asociată cu: sete moderată, turgor cutanat uşor diminuat, tahicardie; deshidratare medie (gradul II) se manifestă prin: sete intensă, tahicardie, puls slab, hipotensiune, oligurie; deshidratarea severă (gradul III), în cadrul căreia se asociază tulburările cardiovasculare, oligoanuria, precum şi tulburări de conştiinţă (comă).
Metodele de prevenire:
- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;
- asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 - 8º C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 - 3 ore de la preparare (refrigerare);
- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
- în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70º ;
- evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate;
- spălarea repetata a mîinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă;
- întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru);
- evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vre-o leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mîinilor/degetelor;
- spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumare;
- asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale;
- folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi consumul uman;
- fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă ce sînt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;
- evitarea consumării alimentelor vîndute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;
- fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.