In perioada 22-31 ianuarie 2024 marcăm Săptămâna Internaţională de prevenire a cancerului de col uterin cu genericul „Spune Da sănătății tale! Vaccinează-te! Testează-te”

Săptămâna Internaţională de prevenire a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul femeilor. În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.

Virusul papiloma uman (HPV) este cauza principală a cancerului de col uterin. Este o infecție foarte contagioasă care se transmite prin contact sexual sau piele pe piele; 80% dintre femeile active sexual o primesc la un moment dat în viața lor. Există peste 100 de tipuri de HPV, dar 2 – tipuri 16 și 18 – cauzează 70% din cancere.

Cine este expus riscului de cancer de col uterin


Cei care nu au avut teste Papanicolau la intervale regulate au un risc crescut de cancer de col uterin.
Infecția cu HPV: Anumite tipuri de HPV sunt legate de cancerul de col uterin. Scăderea riscului de apariție a HPV poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de col uterin.
Antecedente sexuale: relații sexuale înainte de vârsta de 18 ani și mulți parteneri sexuali expun un risc mai mare de infecție cu HPV.
Fumatul: fumatul este asociat cu un risc crescut de cancer de col uterin.
Infecția cu HIV: cei care au fost infectați cu HIV au un risc mai mare decât media de a dezvolta cancer de col uterin.
Pilule contraceptive: Există dovezi că utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale poate crește riscul de cancer de col uterin.
Sistem imunitar slăbit: un sistem imunitar slabit nu poate lupta împotriva infecțiilor.

Simptome clinice


La început, cancerul de col uterin de obicei nu are simptome, ceea ce face dificil de detectat. Simptomele încep de obicei după răspândirea cancerului:
sângerare vaginală după sex;
sângerare vaginală după menopauză;
sângerare vaginală între menstruații sau perioade care sunt mai abundente sau mai lungi decât în mod normal;
scurgeri vaginale care sunt apoase și au un miros puternic sau care contin sânge;
durere pelvină sau durere în timpul actului sexual.

Simptomele cancerului de col uterin avansat (cancerul s-a răspândit dincolo de colul uterin în alte părți ale corpului) pot include simptomele cancerului de col uterin în stadiu incipient și:
mișcări intestinale dificile sau dureroase sau sângerare din rect atunci când aveți o mișcare intestinală;
urinare dificilă sau dureroasă sau sânge în urină;
durere de spate surdă;
umflarea picioarelor;
durere în abdomen;
senzație de oboseală.

Cancerul de col uterin este printre cele mai prevenite cancere: pe lângă faptul că sunt prevenite prin vaccinarea HPV, leziunile precanceroase pot fi detectate cu ușurință prin screening. Atunci când screening-ul detectează leziuni precanceroase, acestea pot fi tratate și cancerul evitat. De asemenea, screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul are un potențial ridicat de vindecare.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni cancerul de col uterin. Examenul ginecologic și efectuarea testelor Papanicolau sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi luați pentru prevenirea cancerului de col uterin. Alte lucruri pe care le puteți face sunt:
Obțineți vaccinul HPV (dacă sunteți eligibil). Vaccinul HPV previne cancerul de col uterin prin protejarea împotriva celor mai comune tipuri de HPV, care cauzează 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Vaccinarea HPV este recomandată la 9-14 ani.
Adoptați practici sexuale sigure: întârzierea inițierii vieții sexuale, utilizarea prezervativelor și întreținerea relațiilor sexuale cu cât mai puțini parteneri posibili.
Nu fumați și folosiți produse din tutun.

Așadar, în această săptămînă și mai departe, haideți să lucrăm împreună, pentru a reconstrui comunități mai sănătoase prin îmbunătățirea accesului la vaccinarea HPV, screening, tratament pentru precancerul de col uterin și gestionarea cancerului de col uterin până în 2030 și să punem capăt cancerului de col uterin în câteva generații.

Linkuri utile