Prin materialele și acțiunile planificate în cadrul campaniei, atât autoritățile din domeniul sănătății din Republica Moldova, cât și partenerii internaționali competenți, vor informa cetățenii despre necesitatea vaccinării, vor combate miturile și informațiile false.
Astăzi, Republica Moldova și majoritatea statelor din lume utilizează programele de vaccinare ca o platformă de siguranță și securitate a sănătății individuale și publice. În țara noastră, Programul Național de Imunizări garantează accesul gratuit la imunizare pentru toți cetățenii. Imunizările efectuate au asigurat realizarea obiectivelor de menținere a statutului Republicii Moldova ca țară liberă de poliomielită, eliminare durabilă a cazurilor de difterie, tetanos, rubeolă și rubeolă congenitală, hepatită virală B la copii. În același timp, consolidând eforturile pentru scăderea numărului de cazuri de tuse convulsivă, oreion și rujeolă.
Din anul 2005 și până în prezent, acoperirea vaccinală în Republica Moldova la copiii de până la 12 luni a scăzut aproximativ cu 10% pentru toate antigenele din cadrul calendarului național de imunizare, în afară de vaccinul împotriva tuberculozei (BCG). Aceste cifre sunt alarmante, reprezentând un risc major pentru sănătatea publică, dar și pentru sănătatea fiecărui cetățean în parte.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care implementează Programul Național de Imunizări al Republicii Moldova, atenționează populația despre riscurile de răspândire a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Lucrătorii medicali și specialiștii din domeniul imunizărilor remarcă creșterea cazurilor de refuz și ezitare la vaccinare din partea cetățenilor, care invocă frici, alimentate de mituri sau informații false distribuite atât în mediul online, cât și în comunitate.
În ultimii 4 ani, în cadrul Programului Național de Imunizări al Republicii Moldova, au fost administrate 4.665.190 de doze de vaccin și au fost înregistrate doar 454 de reacții adverse moderate și severe, care au fost tratate cu succes în scurt timp, fără consecințe sau probleme ulterioare de sănătate. De asemenea, în ultimii ani nu a fost înregistrat nici un caz de șoc anafilactic (reacție alergică foarte severă) sau deces în urma administrării vaccinului.
Vaccinarea salvează anual aproximativ trei milioane de vieți în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății recomandă țărilor să asigure o acoperire vaccinală de 95%, pentru crearea imunității colective. Astfel, numărul persoanelor care se pot infecta se reduce considerabil. În lipsa vaccinării sau când acoperirea vaccinală scade sub 90%, există o probabilitate mai mare de apariție repetată a bolilor și a manifestărilor epidemice. Republica Moldova se află astăzi la limita de 90%.
Bolile care pot fi prevenite prin imunizare sunt boli, care pot provoca complicații grave sau chiar moartea. Ele rămân a fi o amenințare pentru sănătatea oamenilor. Vaccinarea fiind cea mai eficientă și accesibilă soluție pentru a proteja viitorul copiilor.
În prezent, serviciile de imunizare din cadrul instituțiilor medicale primare sunt prestate fără întreruperi. Vaccinurile din cadrul Calendarului național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. Pe fonul pandemiei COVID-19, pentru o perioadă, a fost suspendat procesul de vaccinare programată. Odată cu reluarea acestui proces și, în contextul începerii anului școlar, părinții sunt îndemnați să revadă, împreună cu medicul de familie, calendarul de vaccinare a copilului. În cazul neefectuării vaccinurilor, să vaccineze copilul și să se informeze despre importanța imunizărilor și viitoarele vaccinuri din calendar.
În societatea de astăzi, putem spune cu siguranță, că vaccinurile sunt cea mai bună investiție în viitorul copiilor. O investiție gratuită și accesibilă, care în timp, a devenit baza unei familii și comunități sănătoase. Vaccinarea are rolul de a stimula activitatea sistemului imun la om, iar pentru a înțelege cum acționează un vaccin și ce reprezintă imunizarea, trebuie să cunoaștem cum funcționează sistemul nostru imunitar.
Atunci când virusurile sau bacteriile, care provoacă o boală, pătrund în organism și încep să se înmulțească, sistemul nostru imun îi recunoaște ca pe niște „corpi străini” și începe să producă proteine speciale, numite anticorpi.
Misiunea anticorpilor este de a ucide virusurile sau bacteriile patogene și de a-i elimina din organism, lucru care duce la însănătoșire. Odată formați, ei rămân în sânge și ocrotesc organismul nostru de această infecție.
Dacă același tip de virus sau bacterie pătrunde în corp repetat, chiar și după mai mulți ani, anticorpii formați, vor apăra organismul nostru și nu vor permite bolii să se dezvolte. De aceea, majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc de anumite boli doar o singură dată. Pentru că au dezvoltat o imunitate naturală față de ele.
Până la apariția vaccinurilor, exista o singură cale de a deveni protejat de unele boli infecțioase – trebuia să fii infectat, să suporți boala, deseori în formă gravă și, cu mult noroc, să te însănătoșești. Imunitatea naturală este un mecanism foarte eficient de protecție a organismului. Doar că, pentru a obține această protecție naturală, trebuia să suporți toate consecințele și posibilele riscuri de complicații ale bolii.
În mediu, organismul nostru are nevoie de o săptămână pentru a ”învăța” cum să lupte cu un microb necunoscut. Până la producerea anticorpilor într-un număr suficient, microbii se înmulțesc și atacă organismul nostru provocând boala. În unele cazuri, sistemul nostru imun nu reușește să răspundă suficient de repede la atacul agenților externi și boala progresează.
Scopul vaccinării este de a crea imunitate artificială, identică cu cea naturală, dar fără ca persoana să suporte boala, disconfortul sau posibilele complicații grave.
Vaccinurile sunt produse din bacterii, virusuri slăbite sau inactive. De exemplu, vaccinul antirujeolic conține virusul rujeolei inactivat sau slăbit, astfel, încât el să nu mai poată provoca boala.
Vaccinurile produse din agenți atenuați sau inactivi, sunt de obicei introduse în organismul nostru prin intermediul injecțiilor. Sistemul nostru imun reacționează la introducerea vaccinului în același mod, ca și la infecția naturală – produce anticorpi, care se aseamănă cu cei apăruți după suportarea infecției naturale. Acești anticorpi se păstrează în sânge creând imunitate sau protecție față de acele boli infecțioase, contra cărora este destinat vaccinul. În cazul în care vom fi vreodată expuși infecției reale, acești anticorpi ne vor proteja.
Rezultatul final al vaccinării este crearea imunității. Dacă organismul va întâlni vreodată intrusul adevărat, sistemul nostru imunitar își va aminti de el și îl va elimina înainte ca să știm că este acolo.
Este important să cunoaștem, că prin vaccinare, protejăm nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane, prin imunitate colectivă. Când un număr suficient de mare de oameni sunt vaccinați, aceștia nu permit răspândirea bolilor, formând un scut comunitar.
Pentru mai multă informație, accesați pagina de facebook și instagram a campaniei.