În perioada 18-24 noiembrie 2024 se desfasoara Săptămâna mondială de Conștientizare a rezistenței la antimicrobiene (RAM), iar tema din acest an: „Educăm. Pledăm. Acționăm acum.” subliniază necesitatea creșterii nivelului de conștientizare a RAM printr-o comunicare și formare eficientă.

Antimicrobienele – inclusiv antibiotice, antivirale, antifungice și antiparazitare – sunt medicamente utilizate pentru prevenirea și tratarea bolilor infecțioase la oameni, animale și plante.

Când sunt utilizate incorect, antibioticele devin mai puțin eficiente, infecțiile obișnuite devin din ce în ce mai dificil sau chiar imposibil de tratat, crescând astfel riscul de răspândire a bolii, dezvoltarea de forme severe, deces și pot duce la costuri economice semnificative. Rezultatul utilizării inadecvate și excesive a antimicrobienelor este cunoscut sub numele de rezistență antimicrobiană (AMR) și poate pune în pericol sănătatea tuturor persoanelor.

În Regiunea Europeană a OMS, RAM este direct responsabilă de 133 de mii de decese anual și, indirect, de circa 540 mii de decese, anual. În Republica Moldova, RAM continuă să reprezinte o provocare importantă pentru sistemul de sănătate. Datele naționale recente arată că un număr în creștere de infecții sunt cauzate de bacterii rezistente la antibioticele uzuale, punând în pericol atât pacienții, cât și profesioniștii din domeniul sănătății. În 2023, supravegherea națională a RAM a evidențiat rate ridicate de rezistență pentru bacteriile patogene asociate infecțiilor din mediul spitalicesc. Klebsiella pneumoniae, frecvent izolată în infecțiile asociate asistenței medicale, a prezentat o rezistență ridicată la carbapeneme (peste 69%) și la cefalosporine de generația a III-a (94%), semnalând limitările terapiilor de primă intenție. Pseudomonas aeruginosa a manifestat rezistență (57%) la carbapeneme și (64%) la aminoglicozide. Aceste date impun măsuri stricte de control al infecțiilor și utilizare judicioasă a antimicrobienelor în sistemul de sănătate.

Pentru a reduce RAM, toate sectoarele trebuie să utilizeze antimicrobienele prudent și adecvat. Următoarele acțiuni pot ajuta la reducerea nevoii de antimicrobiene și la minimizarea apariției acestui fenomen:
prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv prin vaccinările de rutină;
controlul infecțiilor în unitățile sanitare, fermele și spațiile din industria alimentară;
instruirea și formarea specialiștilor medicali în prevenirea și combaterea RAM;
asigurarea accesului la apă curată, canalizare, igienă și vaccinuri;
minimizarea poluării și asigurarea unui management adecvat al deșeurilor și salubrității;
utilizarea prudentă a antibioticilor în agricultură, creșterea animalelor și industria alimentară;
informarea populației și supravegherea utilizării cu precauție a antimicrobienelor, etc.

RAM este o problemă de sănătate globală, dar prin eforturi comune de educare, informare și acțiuni responsabile, putem contribui la un viitor sănătos pentru toți.

Linkuri utile