În perioada 18-24 noiembrie 2022, marcăm Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene, tema fiind „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!”, iar sloganul același ca în anii precedenți „Administrați Antimicrobienele cu Grijă”.


Săptămâna Mondială a Conștientizării Antimicrobiene este o campanie globală menită pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene (RAM) și pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului larg și factorii de decizie în reducerea apariției și răspândirii în continuare a RAM.

Rezistența antimicrobiană apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții nu răspund la medicamente, ceea ce face dificilă tratarea infecțiilor frecvente și crește riscul de răspândire a bolilor, a bolilor grave și a decesului.Rezistența la antimicrobiene este în creștere și prezintă o amenințare pentru sănătatea publică cu o povară socială și economică gravă.

RAM este abilitatea unui microorganism (cum ar fi bacteriile, virusurile și unii paraziți) de a stopa un agent antimicrobian (cum ar fi antibiotice, antivirale și medicamente antimalarice) să influențeze acest microorganism; drept rezultat, tratamentele devin ineficiente, iar infecțiile devin din ce în ce mai dificil sau imposibil de tratat.

Utilizarea excesivă şi incorectă a antimicrobienelor accelerează apariția şi răspândirea bacteriilor rezistente la antimicrobiene. Cu această ocazie, facem apel către populație să utilizeze antimicrobienele cu prudență sporită, iar autoritățile să întreprindă măsuri urgente pentru combaterea rezistenței antimicrobiene.

În același timp, în lipsa antibioticelor, nu ar fi posibilă realizarea unor intervenții vitale, precum transplanturile de organe, chimioterapia la pacienții cu cancer, terapia intensivă în unele cazuri severe, precum și tratamentul bolilor bacteriene, ceea ce impune utilizarea rațională a acestor preparate, pentru a preveni fenomenul rezistenței la antimicrobiene.

Urmați recomandările privind administrarea corectă a antibioticelor:
Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului;
Când este posibil, preveniţi apariţia infecţiilor prin vaccinarea corespunzătoare.
Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
Spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi mâinile copiilor în mod regulat, de exemplu, după strănut sau tuse, înainte de a atinge alte lucruri sau alte personae.
Utilizaţi întotdeauna antibioticele conform reţetei, fără a apela la „resturi” de antibiotice rămase în casă sau antibiotice obţinute fără reţetă.

Linkuri utile