În perioada 17-23 ianuarie 2022, în Republica Moldova se derulează Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin.

  • saptamana-eu-prevenire-cancer-de-col-uterin

Campania este lansată ca răspuns la rata joasă de informare a femeilor din țara noastră cu privire la necesitatea efectuării testului citologic (Pap-test) o dată la 3 ani, în perioada de vârstă 25-61 de ani. Acest test, împreună cu vaccinarea împotriva HPV în adolescență asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin.
Ediția din acest an se axează pe realizările importante obținute în ultimii zece ani în lupta contra cancerului de col uterin.

„Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin” , realizat în anul 2020, a demonstrat că gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul de prevenție s-a dublat.

Pe lângă informarea și schimbarea de comportament a femeilor, în ultimul deceniu au fost obținute rezultate importante în cadrul sistemului de sănătate, cum ar fi crearea unor instituții medicale de importanță strategică – Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin și Centrul Național de Referință în Colposcopie. Totodată, specialiștii medicali au fost instruiți, iar laboratoarele de citologie au fost dotate cu echipament performant.

Acest tip de cancer este unul din cele mai frecvente diagnosticate la femei și reprezintă al 2-lea cel mai frecvent tip de cancer la femei în lume și al 2-lea motiv de deces la femei printre afecțiunile oncologice, în Europa.

Ce este cancerul de col uterin ?

Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin, atunci când celule devin anormale și încep să se înmulțească in mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Important de menționat că stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat.

Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:
Număr mare de nașteri și infecție cu HPV
Fumatul
Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale
Imunosupresie
Vârstă fragedă în momentul primului act sexual
Număr mare de parteneri sexuali, etc.

Semnele clinice: cancerul de col uterin în stadiu incipient nu poate provoca semne sau simptome vizibile. În stadiile mai tardive, semnele posibile ale cancerului de col uterin includ următoarele:
Sângerări vaginale
Secreție vaginală neobișnuită
Durere în regiunea bazinului
Dureri violente în timpul contactului sexual.

Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV Inainte debutului sexual

Studiile clinice și supravegherea după punerea pe piață au arătat că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV. OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală.
Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei. În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează la fete de 9 -10 ani.

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening.

Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât și mortalitatea și poate preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță. Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.

Obiectivele de comunicare a Săptămânii europene de prevenire a cancerului de col uterin includ:

Creșterea gradului de conștientizare a populației despre importanța vaccinării HPV și a programelor de screening
Încurajarea femeilor să profite pe deplin de aceste măsuri de prevenire și depistare precoce
Mobilizarea eforturilor pentru educația privind practicile sexuale sigure, avertismente despre riscul consumului de tutun, etc.
Mai multe informații despre prevenirea cancerului de col uterin și importanța screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiți pe site-ul: www.paptest.md

Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale

Linkuri utile