Ziua Mondială de prevenire a Hipertensiunii Arteriale 2020 - „Măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”

Potrivit estimărilor, tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel global. În acest an tematica Zilei Mondiale de prevenire a Hipertensiunii Arteriale a fost extinsă, sloganul fiind: „Măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”. Aceasta încurajează oamenii să-și măsoare permanent și să-și țină sub control tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială (HTA) este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței. Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu știu despre asta, deoarece ea poate decurge fără simptome. Deseori aceștia află că au HTA doar după ce au suportat un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Iată de ce este foarte importantă măsurarea și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale.

Factorii de risc (FR) pot fi clasificați în două categorii:
FR care nu pot fi modificați, cum ar fi vârsta, rasa și ereditatea.
FR modificabili, ce țin de comportament și stilul de viață. În această categorie se încadrează comportamentul alimentar nesănătos, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, obezitatea.

Statisticile globale indică la faptul că mai puțin de 50% dintre adulții cu hipertensiune arterială (≥140 mm Hg) au fost conștienți de faptul că au o tensiune arterială înaltă. În țările cu venituri mici și mijlocii cifra e și mai mică < 40%, iar în unele țări gradul de conștientizare este foarte scăzut, fiind sub 10%. Anual, peste 10 milioane de vieți sunt pierdute din cauza tensiunii arteriale înalte.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. Proporţia populaţiei ce suferă de această afecțiune a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008, la 1,39 miliarde în 2010, iar ca urmare a procesului de creștere a numărului populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire, se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025. Din cei 1,39 miliarde estimate de adulți cu HTA, aproape de 3 ori mai mulți locuiesc în țări cu venituri mici și mijlocii.

Consumul sporit de sare este unul din factorii majori de risc ce contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.Conform rezultatelor Studiului național privind consumul de sare, publicate de Organizația Mondială a Sănătății în 2018 , în Republica Moldova populația consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea recomandată de către OMS respectiv 10,8g/zi/persoană față de 5g/zi. Studiul menționat a scos în evidență că 45,5% din populație are valorile tensiunii arteriale mai mari de >140 și/sau >90 mmHg. Documentele strategice de politici în domeniul prevenirii și controlului bolilor netransmisibile prevăd ca țintă națională reducerea cu 30% a consumului de sare către a.2025. Un alt aspect important este controlul bolii peste 2/3 din persoanele cu HTA nu se adresează la timp pentru prescrierea și urmarea tratamentului medicamentos.

În Republica Moldova, în anul 2019, circa 35961 de persoane au fost diagnosticate cu boala hipertensivă, boala ischemică a inimii însoţită de boala hipertensivă şi boli cerebrovasculare asociate cu boală hipertensivă, comparativ cu 41600 cazuri în a.2018. Incidența bolii în populația țării noastre este de 101,4 cazuri la 10 mii de locuitori. Prevalența generală a acesteia a constituit în anul 2019 1820,1 cazuri la 10 mii locuitori sau 645247 cazuri absolute.

În contextul acestei zile vă îndemnăm să vă măsurați în mod regulat și să monitorizați tensiunea arterială la domiciliu, dar și să susțineți metoda non-farmacologică de reducere a tensiunii arteriale prin:

Limitarea consumului de alcool;
Renunțarea la fumat;
Reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi;
Creșterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate,
În caz dacă totuși ați depistat că aveți HTA, urmați cu regularitate tratamentul medicamentos prescris de medic.

Prevenirea HTA, a atacului de cord, a accidentului vascular cerebral, a bolilor renale, precum și educația, consilierea pentru sănătate sunt obiective importante și reale pentru a fi atinse în țara noastră.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale

Linkuri utile