Anual, peste 10 milioane de vieți sunt pierdute din cauza hipertensiunii arteriale. La nivel global numărul de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani cu hipertensiune arterială a crescut de la 650 milioane la 1,28 miliarde în ultimii treizeci de ani, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și medii.
Factorii de risc ai HTA sunt divizați în două grupuri: factori de risc care nu pot fi modificați, cum ar fi: vârsta, eriditatea, rasa și factori de risc modificabili, care țin de comportament și stilul de viață, inclusiv: alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă, consumul de tutun și alcool, obezitate.
Se estimează că circa 50% din totalul cazurile de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă (inclusiv 30% sunt atribuite consumul crescut de sare, iar 20% sunt legate de insuficiența consumului de fructe și legume); inactivitatea fizică este responsabilă de aproximativ 20% din totalul cazurile de hipertensiune arterială; obezitatea (cauzată de excesul caloric alimentar și lipsa de activitate), este responsabilă de aproximativ 30% din cazurile de hipertensiune arterială; consumului excesiv de alcool i se atribuie 3% din totalul cazurilor de HTA.
În contextul acestei zile vă îndemnăm să vă măsurați în mod regulat și să monitorizați tensiunea arterială la domiciliu, dar și să susțineți metoda non-farmacologică de reducere a tensiunii arteriale prin:
Limitarea consumului de alcool;
Renunțarea la fumat;
Reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi;
Creșterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate;
În caz dacă totuși ați depistat că aveți HTA, urmați cu regularitate tratamentul medicamentos prescris de medic.