La 17 mai 2022 marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale sub egida "Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiește mai mult!"

ziua mondiala hipertensiune arteriala

Evenimentul are scopul de a spori nivelul de conștientizare a problemelor de sănătate care apar din cauza tensiunii arteriale ridicate. Tensiunea arterială mare, sau hipertensiunea arterială, este principala cauză a deceselor la nivel global, care poate fi prevenită.

Hipertensiunea arterială (HTA) este definită de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală. O persoană se consideră bolnavă de hipertensiune arterială dacă a fost măsurată o tensiune arterială >140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur) la ultimele două vizite la medic pe durata ultimelor 12 luni. Valorile normale ale tensiunii arteriale în diferite etape ale vieţii variază. Este necesară măsurarea frecventă a tensiunii arteriale pentru a vedea când apar schimbări şi când este cazul tragerii unui semnal de alarmă. HTA se depistează prin măsurarea tensiunii sistolice şi a celei diastolice.

La nivel mondial, se estimează că 1,28 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 ani suferă de hipertensiune arterială, dintre care 46% nici nu cunosc despre aceasta. O persoană se consideră bolnavă de hipertensiune arterială dacă a fost măsurată o tensiune arterială >140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur) la ultimele două vizite la medic pe durata ultimelor 12 luni.

Hipertensiunea arterială (HTA) este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței. Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu știu despre asta, deoarece ea poate decurge fără simptome. Deseori aceștia află că au HTA doar după ce au suportat un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Iată de ce este foarte importantă măsurarea și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale.

În contextul acestei zile vă îndemnăm să vă măsurați în mod regulat și să monitorizați tensiunea arterială la domiciliu, dar și să susțineți metoda non-farmacologică de reducere a tensiunii arteriale prin:
Limitarea consumului de alcool;
Renunțarea la fumat;
Reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi;
Creșterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate,
În caz dacă totuși ați depistat că aveți HTA, urmați cu regularitate tratamentul medicamentos prescris de medic.

  • poster despre hipertensiunea arteriala HTA viatasan

Materiale informative utile

Ghidul pacientului cu HIPERTENSIUNE

ProSanatate - Platforma de promovare a sanatații

Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Linkuri utile