În perioada 16 și 22 ianuarie anul acesta marcăm săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa de Est și Asia Centrală. . În fiecare an, în Regiunea Europeană a OMS, peste 66 000 de femei sunt nou diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 000 mor din cauza acestei boli care poate fi prevenită.

Motivul principal pentru numărul mai mare de cazuri noi și decese în Europa de Est și Asia Centrală este lipsa programelor de screening cervical de înaltă calitate, care sunt comune în țările Europei de Vest, cum ar fi Finlanda, care are acum una dintre cele mai scăzute rate de cancer de col uterin in lume.

Un motiv cheie pentru a acorda prioritate prevenirii cancerului de col uterin este faptul că acesta afectează în primul rând femeile mai tinere, majoritatea cazurilor aparând între 35 și 45 de ani.

Un alt motiv cheie este că aproape fiecare caz ar putea fi prevenit. Programele de screening bine organizate pot reduce ratele cancerului de col uterin cu până la 80% sau cu până la 90% dacă sunt combinate cu vaccinarea HPV a adolescentelor. În plus, deoarece screening-ul de col uterin funcționează prin găsirea și îndepărtarea leziunilor precanceroase pentru a preveni apariția cancerului în primul rând, screening-ul cervical reduce atât cazurile noi, cât și decesele cauzate de cancerul de col uterin.

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.

Virusul papiloma uman (HPV) este cauza principală a cancerului de col uterin. Este o infecție foarte contagioasă care se transmite prin contact sexual sau piele pe piele; 80% dintre femeile active sexual o primesc la un moment dat în viața lor. Există peste 100 de tipuri de HPV, dar 2 – tipuri 16 și 18 – cauzează 70% din cancere.

Cine este expus riscului de cancer de col uterin

În multe cazuri, cancerul de col uterin poate fi asociat cu factori de risc cunoscuți pentru boală. Unii factori de risc pot fi evitați, în timp ce alții nu. Unii factori de risc aflati sub controlul sunt:
Istoricul de screening: cei care nu au avut teste Papanicolau la intervale regulate au un risc crescut de cancer de col uterin.
Infecția cu HPV: Anumite tipuri de HPV sunt legate de cancerul de col uterin. Scăderea riscului de apariție a HPV poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de col uterin.
Antecedente sexuale: relații sexuale înainte de vârsta de 18 ani și mulți parteneri sexuali expun un risc mai mare de infecție cu HPV.
Fumatul: fumatul este asociat cu un risc crescut de cancer de col uterin.
Infecția cu HIV: cei care au fost infectați cu HIV au un risc mai mare decât media de a dezvolta cancer de col uterin.
Pilule contraceptive: Există dovezi că utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale poate crește riscul de cancer de col uterin.
Sistem imunitar slăbit: un sistem imunitar slabit nu poate lupta împotriva infecțiilor.

La început, cancerul de col uterin de obicei nu are simptome, ceea ce face dificil de detectat. Simptomele încep de obicei după răspândirea cancerului:
sângerare vaginală după sex;
sângerare vaginală după menopauză;
sângerare vaginală între menstruații sau perioade care sunt mai abundente sau mai lungi decât în mod normal;
scurgeri vaginale care sunt apoase și au un miros puternic sau care contin sânge;
durere pelvină sau durere în timpul actului sexual.

Simptomele cancerului de col uterin avansat (cancerul s-a răspândit dincolo de colul uterin în alte părți ale corpului) pot include simptomele cancerului de col uterin în stadiu incipient și:
mișcări intestinale dificile sau dureroase sau sângerare din rect atunci când aveți o mișcare intestinală;
urinare dificilă sau dureroasă sau sânge în urină;
durere de spate surdă;
umflarea picioarelor;
durere în abdomen;
senzație de oboseală.

Cancerul de col uterin este printre cele mai prevenite cancere: pe lângă faptul că sunt prevenite prin vaccinarea HPV, leziunile precanceroase pot fi detectate cu ușurință prin screening. Atunci când screening-ul detectează leziuni precanceroase, acestea pot fi tratate și cancerul evitat. De asemenea, screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul are un potențial ridicat de vindecare.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni cancerul de col uterin. Primirea periodică a examenelor ginecologice și efectuarea testelor Papanicolau sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi luați pentru prevenirea cancerului de col uterin. Alte lucruri pe care le puteți face sunt:
Obțineți vaccinul HPV (dacă sunteți eligibil).
Adoptați practici sexuale sigure: întârzierea inițierii vieții sexuale, utilizarea prezervativelor și întreținerea relațiilor sexuale cu cât mai puțini parteneri posibili.
Nu fumați și folosiți produse din tutun.

OMS sprijină o abordare cuprinzătoare pentru prevenirea, detectarea și tratarea cancerului de col uterin. Acest lucru necesită intervenții eficiente pentru femei pe tot parcursul vieții, începând din copilărie. Aceste intervenții includ educație comunitară, mobilizare socială, vaccinare HPV, screening, tratament și îngrijiri paliative. Pentru a realiza acest lucru, programele naționale de sănătate (în special pentru imunizare, sănătatea reproducerii, controlul cancerului și sănătatea adolescenților), organizațiile și partenerii trebuie să lucreze împreună.

Linkuri utile