„Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, este mesajul din acest an în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care este marcată în fiecare an la 14 iunie. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui desfășoară o campanie de donare națională, oamenii fiind încurajați să salveze vieți prin donarea activă de sânge și componente sanguine. Punctele de recoltare vor activa în toată țara până pe 26 iunie.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a sublinia importanța sângelui donat, în salvarea unei vieți. Totodată, este un prilej de a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor și a încuraja donarea activă de sânge în rândul populației.

Sângele este esențial atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi și îmbunătăți viața pacienților care suferă de boli mortale și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe. În plus, sângele este utilizat pentru a trata răniții în situații de urgență de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate, etc.) și ajută la salvarea vieții mamelor și nou-născuților.

În ţară sunt efectuate, anual, 80.000 de donări de sânge, dintre care 70 la sută sunt voluntare. Potrivit autorităţilor, cantitatea de sânge recoltată acoperă necesarul pentru 130.000 de transfuzii.

Informații despre punctele de colectare le găsiți pe siteul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: www.cnts.md

În contextul marcării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, în zilele de 12, 13 și 14 iunie, vor fi organizate activități de donare voluntară a sângelui în regim special, în or. Chișinău, pe str. Academiei 11 și în or. Balti, pe str. Decebal 113. Programul îl puteți consulta aici

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
Centrul Național de Transfuzie a Sângelui
Linkuri utile