Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă!

Cum se transmite rujeola?

Rujeola se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse, contact cu saliva sau secrețiile unei persoane infectate. Virusul rujeolic poate rezista pe suprafețe exterioare până la câteva ore, iar în aerul dintr-o încăpere până la două ore. De asemenea, virusul rujeolic poate rezista câteva săptămâni la frigider și câteva luni la temperaturi de –15ºC, în schimb este distrus rapid de razele ultraviolete.

Care sunt simptomele rujeolei?

Rujeola evoluează în trei etape: de incubație, prodromală și acută. Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni și este asimptomatică.

În faza prodromală, simptomele pojarului, care pot să apară chiar și după primele 10 zile de la infectare, sunt:
Febră;
Tuse seacă, neproductivă;
Rinoree, secreții nazale fiind apoase;
Durere de gât;
Ochi inflamați (conjunctivită);
Pete Koplik – pete alb-gri specifice rujeolei care apar în cavitatea bucală și se remarcă printr-o suprafață roșie cu un punct alb în centru;

Simptomele rujeolei din faza a doua pot dura între 3 și 5 zile. Petele Koplik dispar după aproximativ 18-20 de ore, moment în care boala intră în a treia etapă, acută.

În fază acută apare rash-ul cutanat, adică erupția specifică rujeolei, acele puncte roșii-maronii, plate sau ușor proeminente, care se pot întrepătrunde și forma pete. Erupția apare prima dată pe față și apoi se răspândește pe membre și pe trunchi, provocând prurit (mâncărime) și poate dura aproximativ 5 zile.

Care sunt complicațiile rujeolei?

Complicațiile rujeolei pot să apară la bebeluși și copiii cu vârsta sub 5 ani, la persoanele adulte sau la cele care au un sistem imunitar compromis sau deficitar. Complicațiile rujeolei, în cazuri severe, pot fi compatibile cu decesul.

Cele mai grave complicații ale pojarului sunt:
Infecții bacteriene ale urechii interne, care pot conduce de la otită și până la pierderea auzului.;
Strabism, caz în care afectează mușchii oculari;
Afecțiuni ale tractului superior: bronșită, laringită, faringită, esofagită.;
Diaree severa cu deshidratare secundară, complicație care poate fi fatală bebelușilor cu rujeolă.;
Pneumonie. Aceasta este cea mai gravă complicație a rujeolei care, în cazul copiilor mici și al persoanelor cu sistem imunitar slăbit, poate fi fatală. ;
Encefalită post infecțioasă sau panencefalită sclerozantă subacută.;
Complicații în sarcină. Femeile gravide care fac rujeolă pot suferi avort spontan, naștere prematură, greutate redusă a fătului și chiar deces (matern și fetal).;

Cum poate fi tratată rujeola?

Pentru rujeolă nu există tratament, fiind o infecție virală, însă există tratament pentru ameliorarea simptomelor rujeolei și pentru prevenirea complicațiilor. Cel mai des se administrează tratamente antitermice pentru a scădea febra, evitându-se aspirina în cazul copiilor, se pot prescrie analgezice pentru a combate disconfortul general sau medicamente antitusive.

În cazul în care apar infecții, de natura otitei sau pneumoniei, medicul poate prescrie tratament cu antibiotic. Un aspect important în tratamentul rujeolei îl reprezintă regimul hidric. Persoana bolnavă trebuie să consume multe lichide, în special supe, mai ales că procesul de masticație poate fi unul dificil și dureros din cauza pustulelor din cavitatea orală.

Cum poate fi tratată rujeola?

Singura metodă de prevenție a rujeolei este vaccinarea. Vaccinul împotriva rujeolei, denumit vaccin antirujeolic, face parte din schema de vaccinare obligatorie propusă de Ministerul Sănătății și se regăsește în compoziția vaccinului ROR, care asigură protecție și contra rubeolei și oreionului. Acesta se administrează bebelușilor până la vârsta de 12 luni, cu rapel între 5 și 7 ani. Vaccinul ROR are o eficiență foarte mare, de aproximativ 93% în cazul unei singure doze și de aproximativ 97% în cazul administrării a două doze.

Protejează! și ai grijă ca tu și familia ta să fie pe deplin vaccinate!

  • Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă
  • Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă
  • Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă
  • Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă
  • Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă
Linkuri utile