Canicula este un fenomen meteorologic tot mai des înregistrat în contextul schimbărilor climatice la nivel global, ce se caracterizează prin temperaturi anormal de ridicate (de peste 10 grade Celsius, față de temperatura medie a zonei geografice respective), având efecte negative asupra sănătății și a mediului. Vremea caniculară dereglează întreg echilibru al organismului, provocând stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnie, surmenaj fizic şi intelectual, deshidratare, acutizarea bolilor cronice, etc. Cei mai vulnerabili sunt copii mici, persoanele în etate și cele cu boli cronice, gravidele, persoanele care lucrează în aer liber, persoanele fără adăpost, etc.
Astfel Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteorologică de cod rosu de caniculă, temperatura maximă a aerului va atinge valori de peste +38 grade Celsius .
Pentru a reduce efectele negative ale caniculei asupra sănătății venim cu următoarele recomandări:
Evitați expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui, evitați să ieșiți din casă între orele 11:00 – 17:00.
Purtați haine din fibre naturale. Utilizați mijloace de protecţie: pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, ce se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore.
Evitați eforturile fizice intense (antrenamente sportive, grădinărit) în perioada zilei, când temperatura atinge valorile maxime.
Mențineți o igienă bună a corpului. Frecvent sau la necesitate faceți duș/baie.
Aerisiți și igienizați sistematic încăperile la domiciliu și la locul de muncă, închideți ferestrele expuse la soare în orele de caniculă, reglați climatizorul, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară.
Protejați copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice (hipertensiune, diabet, boli respiratorii, de inimă, etc.) de efectele caniculei, pe timpul caniculei copii sunt cei mai vulnerabili din cauza, că temperatura lor crește de 2-3 ori mai repede decât la adulți.
Dați-i copilului să consume cât mai des lichide proaspete, chiar dacă acesta nu le cere.
Evitați să lăsați fără supraveghere copilul până la 5 ani, chiar pentru perioade scurte în automobilele parcate la soare, la fel evitați deplasări la distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare.
Evitați scăldatul copilului în apă rece.
Preparați mâncarea copilului imediat înainte de a fi consumată.
Asigurați-vă cu rezervă de apă în cantități suficiente, în cazul unei deplasări.
În caz, dacă starea generală se agravează sau au apărut semne de insolație, cum ar fi: dureri de cap, ameţeli, dereglarea respiraţiei, mărirea frecvenţei bătăilor de inimă, febră, etc. – apelația de urgență ajutorul medical, la 112