Orice sinucidere este devastatoare și are un impact profund asupra celor din jur, iar prevenirea acestuia rămâne o provocare globală. Genericul evenimentului din acest an este „Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre”, scopul lui fiind să ne inspire încredere și lumină și faptul că acțiunile noastre, indiferent dacă sunt mari sau mici, pot oferi speranță celor aflați în dificultate.
Prevenirea suicidului rămâne o provocare universală deoarece, în fiecare an, suicidul se află printre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel global la toate vârstele, fiind responsabil pentru peste 800 mii de decese sau o moarte la fiecare 40 secunde prin suicid.
Sinuciderea este rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali, culturali și alți factori de risc, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi. Plus la acestea, pandemia COVID-19 a determinat o creștere a sentimentelor de izolare și vulnerabilitate în societate.
Comportamentul suicidal include suicidul în sine, ideea suicidală și tentativele de sinucidere. Se estimează că la fiecare caz de suicid, alte 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid.
Toată lumea poate contribui la prevenția suicidului. Comportamentul suicidar este universal, nu cunoaște granițe, deci afectează pe toată lumea. Milioanele de oameni afectați anual de comportamentul suicidar au o înțelegere aparte și o voce unică. Experiențele lor sunt de neprețuit pentru a ajuta la dezvoltarea măsurilor de prevenție și a le oferi suport persoanelor suicidare și celor apropiați lor.
Prevenirea și controlul. Sinuciderile pot fi prevenite, iar pentru a preveni suicidul și tentativele de suicid există un șir de măsuri care pot fi întreprinse la nivel de populație, sub-populație și individuale.
Dintre acestea vom specifica următoarele:
reducerea accesului la mijloacele de sinucidere (de exemplu, pesticide, arme de foc, anumite medicamente);
raportarea de către mass-media într-un mod responsabil;
introducerea politicilor privind reducerea consumului nociv al alcoolului;
identificarea precoce, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu tulburări mintale și consum de substanțe, dureri cronice și stres emoțional acut;
instruirea lucrătorilor medicali nespecializați în evaluarea și gestionarea comportamentului suicidar;
îngrijirea și supravegherea persoanelor care au avut tentative de sinucidere și acordarea de sprijin comunitar.
Stigma și tabu. Stigma, în special în tulburările mintale și suicid, înseamnă că mulți oameni, care se gândesc să-și ia propria viață sau care au încercat sinuciderea, nu caută ajutor și, prin urmare, nu primesc ajutorul de care au nevoie. Prevenirea sinuciderii nu a fost abordată drept problemă majoră de sănătate publică și a tabu-ului în multe societăți, din lipsă de conștientizare a sinuciderii pentru a o discuta în mod deschis. Până în prezent, doar câteva țări au inclus prevenirea sinuciderii printre prioritățile lor de sănătate și doar 38 de țări raportează că au o strategie națională de prevenire a sinuciderii.
Ce fiecare dintre noi poate face pentru a preveni suicidul?
Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperarea, furia necontrolată, răzbunarea, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietatea, agitația, insomnia sau somnolența și schimbările dramatice de dispoziție);
Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință din comunitatea noastră;
Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că problema sinuciderii reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, de a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor netransmisibile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică