Anual la data de 10 octombrie marcăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Scopul evenimentului este aducerea în atenția populației problemele sănătății mintale și căutarea soluțiilor pentru ameliorarea situației existente.

Pentru evenimentul din 2021 a fost selectat genericul „Îngrijirea sănătății mintale pentru toți: să o transformăm în realitate”. Acesta evidențiază faptul că accesul la serviciile de sănătate mintală rămâne inegal: între 75% și 95% din persoanele cu tulburări mintale din țările cu venituri mici și mijlocii nu au acces la serviciile de sănătate mintală.

Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra sănătății mintale a omenirii. Unele grupuri, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății, studenți, persoane care trăiesc singure și cei cu condiții de sănătate mintală preexistente, au fost afectate într-un mod deosebit.

În multe țări occidentale tulburările mintale sunt principala cauză a dizabilității, fiind responsabile de 30-40% din concediile de boală și costând aproximativ 3% din Produsul Intern Brut. Numărul deceselor anuale provocate de suicid urcă la 700.000, mai mult decât cele care apar din cauza accidentelor rutiere, a omorului sau a infecției HIV/SIDA.

În rândul copiilor și a adolescenților afecțiunile mintale sunt astăzi mult mai răspândite decât se considera a fi anterior. Acestea afectează în prezent unul din șapte (14%) copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Totodată, sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinse între 15 și 19 ani.

Pentru a susține persoanele care se confruntă cu afecțiuni mintale, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și Uniunii Europene lansează campania „Cum te simți azi?” pentru a susține și promova cele 40 de centre comunitare de sănătate mintală din toată țara, ce oferă gratuit, confidențial și aproape de locul de trai servicii de susținere, consultanță și ajutor psihologic celor care simt necesitatea de a vorbi cu un specialist.

În cadrul campaniei, a fost lansat portalul cumtesimtiazi.md , care conține informații detaliate privind problemele de sănătate mintală, sfaturi și recomandări ale specialiștilor, istorii ale oamenilor care au suferit de tulburări mintale, dar și resurse informaționale dedicate. De asemenea, platforma include datele de contact și adresele celor 40 de centre comunitare de sănătate mintală.

Ce putem face pentru a transforma sănătatea mintală într-o realitate pentru fiecare:
Oferiți sprijinul și ascultați fără judecată persoana care trece prin depresie sau care are gânduri suicidale;
Încurajați-i pe cei aflați în dificultate să apeleze după ajutor profesionist și oferiți-vă să îi însoțiți la întâlniri;
În cazul apariției gândurilor suicidale, nu lăsați persoana fără supraveghere. Apelați după ajutor de urgență și îndepărtați toate obiectele periculoase din preajma acesteia;
Ori de câte ori aveți posibilitatea, mergeți în vizită la cei vulnerabili, oferiți-le suportul și ajutați-i cu treburile casnice.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Linkuri utile