Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2020 - "Să protejăm sănătatea mintală – e timpul pentru investiții! "

În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată la 10 octombrie, ne surprinde într-un moment mai dificil, în care viața noastră s-a schimbat din cauza pandemiei COVID-19. Ultimele luni au adus un șir de provocări: activitatea lucrătorilor medicali în condiții dificile, adaptarea studenților și a elevilor la noua modalitate de predare a orelor, presiunea financiară pentru majoritatea salariaților, surprinderea în medii umanitare fragile și în sărăcie a unor categorii de persoane și izolarea socială mai accentuată a persoanelor cu condiții de sănătate mintală.

Campania din acest an - “Să protejăm sănătatea mintală – e timpul pentru investiții” - organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Mondială pentru Sănătate Mintală se bazează pe conceptul că în timp ce sănătatea mintală a primit o atenție globală crescândă în ultimii ani, domeniul nu a fost susținut prin investiții într-un mod proporțional. Scopul inițiativei este oferirea accesului la asistență medicală de calitate și la prețuri accesibile pentru 100 de milioane de oameni până în 2023.

Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din povara globală a bolilor. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală. Suicidul curmă viața a aproape 800 000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa prin tulburări mintale și de comportament a constituit în 2019 – 25,1 cazuri la 10 mii locuitori, în 2018 – 25,5 cazuri la 10 mii locuitori , la copiii cu vârsta de 0 -17 ani a constituit în 2019 – 16,7 cazuri la 10 mii locuitori, iar în 2018 – 16,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate în mod eficient la un cost relativ scăzut, însă diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de redusă.

Este necesară o investiție sporită pe toate dimensiunile:
pentru conștientizarea sănătății mintale și reducerea stigmatizării;
pentru sporirea accesului la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și la tratamente eficiente;
pentru cercetarea și identificarea metodelor noi de tratamente sau îmbunătățirea celor existente pentru toate tulburările mintale.
Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea noastră generală și la fel de importantă ca sănătatea fizică. Când ne simțim bine mintal, putem lucra productiv, ne putem bucura de timpul liber și putem contribui activ la comunitățile noastre.

Iată de ce la momentul actual investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional sunt mai importante ca oricând. Acesta este motivul pentru care obiectivul campaniei Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an este creșterea investițiilor în sănătatea mintală.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Linkuri utile