În mijlocul unei pandemii, a unei planete poluate, a bolilor în creștere precum cancerul, astmul, bolile de inimă, de Ziua Mondială a Sănătății 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va concentra atenția globală asupra acțiunilor urgente necesare pentru a menține oamenii și planeta sănătoși și va promova crearea societăților concentrate pe bunăstare.
Sănătatea noastră și sănătatea planetei noastre sunt indisolubil legate, iar nevoia de a ne concentra pe crearea de societăți sănătoase pe o planetă sănătoasă devine din ce în ce mai evidentă.
Tema Zilei Mondiale a Sănătății din 2022 se concentrează pe această legătură dintre sănătatea planetei noastre și sănătatea oamenilor, animalelor, plantelor - toate creaturile vii.
Creșterea temperaturilor, inundațiile și precipitațiile extreme sunt toate modalitățile prin care schimbările climatice afectează viața a milioane de oameni. În același timp, alte amenințări pentru sănătate cauzate de om, cum ar fi poluarea aerului, degradarea ecosistemului, producția și consumul de tutun, exacerbează daunele aduse planetei noastre.
OMS estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea, inclusiv fiind și o criză de sănătate.
Transportul produce aproximativ 20% din emisiile globale de carbon. Alternative precum mersul pe jos și cu bicicleta nu sunt doar ecologice, ci oferă și beneficii majore pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de apariție a multor boli cronice și îmbunătățirea sănătății mintale.
Sistemele de producere, ambalare și distribuire a alimentelor generează o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. O producție mai durabilă ar atenua impactul asupra climei și ar sprijini diete mai nutritive care ar putea preveni aproape 11 milioane de decese premature pe an.
Oprirea luminii după orele de lucru.
Sprijinirea muncii la distanță atunci când este posibil.
Excluderea alimentelor procesate și ambalate la locul de muncă.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Protejarea, promovarea și sprijinirea alăptării. Alăptarea este hrană sănătoasă și durabilă pentru bebeluși.
Asigurarea lucrătorilor cu apa sigură și accesibilă.
Sprijinirea eforturilor de reducere a risipei de îngrijire a sănătății.
Furnizarea alimentelor cultivate local în mod durabil și asigurarea alegerii alimentelor sănătoase prin reducerea sucurilor și a alimentelor procesate și ambalate în unitățile de sănătate.
Identificarea oportunităților de economisire a energiei.
Asigurarea cu apă curată sigură unitățile sanitare.
Sprijinirea achiziționării de produse ecologice care sunt ușor reciclabile sau reutilizabile.
Pledarea pentru ca sănătatea să fie în centrul politicilor privind schimbările climatice.
Promovarea clădirilor eficiente energetic.
Utilizarea transportului public cu emisii reduse de carbon.
Construirea de noi piste de biciclete și alei.
Protejarea biodiversității și crearea de noi parcuri și grădini.
Trecerea la energie regenerabilă.
Asigurarea că gospodăriile cu venituri mici și unitățile de îngrijire a sănătății au acces la energie curată, la prețuri accesibile.
Colaborarea cu comunitatea de afaceri pentru a sprijini durabilitatea.
Reglementarea comercializării alimentelor și băuturilor nesănătoase în spațiile publice.
Distribuirea mesajului: planeta noastră, sănătatea noastră.
Solicitarea acțiunilor climatice pentru protejarea sănătății.
Mersul pe jos sau cu bicicleta la serviciu cel puțin o zi pe săptămână. Alegerea transportului public.
Schimbarea la un furnizor de energie regenerabilă; să nu încălzim camerele peste 21,5 C°; stingerea luminii.
Cumpărarea alimentelor proaspete de la producătorii locali și evitarea alimentelor și băuturilor procesate.
Abandonarea fumatului.
Cumpărarea de mai puțin plastic; folosirea pungilor reciclabile.