Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie 2019

Acoperirea universală cu servicii de sănătate (AUSS) este obiectivul primar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cheia spre atingerea acestui obiectiv este asigurarea populaţiei cu servicii medicale de care au nevoie, când au nevoie Şi unde au nevoie

Se înregistrează progrese în ţările din toate regiunile lumii. Dar milioane de oameni încă nu au acces la îngrijiri medicale. Milioane de oameni sunt forţaţi să aleagă între asistenţă medicală Şi alte cheltuieli zilnice, cum ar fi pentru produsele alimentare, îmbrăcăminte, locuinţă, etc. Acesta este motivul pentru care OMS al doilea an consecutiv în cadrul Zilei Mondiale a Sănătăţii - 7 aprilie 2019 îşi concentrează eforturile pe acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toţi.

Ziua Mondială a Sănătăţii - este un eveniment ce se marchează anual la nivel mondial şi semnifică crearea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ( 7 aprilie 1948). De la înfiinţarea sa, OMS s-a bazat pe principiul, că toţi oamenii ar trebui să- şi poată realiza dreptul la sănătate la cel mai înalt nivel, Şi principiul "Sănătatea pentru toţi" - a fost prin urmare, viziunea de orientare pentru ultimii Şapte decenii.

Campania din anul curent vizează să ajute oamenii să înţeleagă mai bine ce înseamnă acoperirea universală cu servicii de sănătate - ce servicii Şi ce suport ar trebui să fie disponibile Şi unde se găsesc. Lucrătorii din domeniul medical vor informa şi ajuta persoanele cu privire la accesul la servicii de diagnostic, tratament, prevenire, îngrijire, în special la nivelul asistenţei medicale primare.

De asemenea, această zi oferă o oportunitate pentru factorii de decizie să se angajeze la luarea măsurilor pentru a înlătura lacunele în acoperirea universală la asemenea servicii, precum şi pentru a evidenţia progresele înregistrate deja.

Ziua Mondială a Sănătăţii 2019 se află la mijlocul distanţei dintre două evenimente importante la nivel global: Conferinţa globală privind asistenţa medicală primară din Astana, Kazahstan care a avut loc în octombrie 2018 şi Reuniunea la nivel înalt privind acoperirea universală cu servicii de sănătate care va avea loc în septembrie 2019 la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Evenimentul dat este o oportunitate majoră de a comunica despre importanţa echităţii în serviciile de sănătate, luând în consideraţie nu numai sănătatea persoanelor, ci şi pentru societate Si economia tării.

"Universal" - în acoperirea universală cu servicii medicale înseamnă "pentru toţi", fără discriminare, nelăsând pe nimeni în urmă. Toată lumea de pretutindeni are dreptul să beneficieze de serviciile de sănătate necesare fără a simţi o povară financiară gravă, atunci când beneficiază de ele.

 • Cel puţin jumătate din populaţia globală încă nu este asigurată pe deplin cu servicii medicale esenţiale.
 • Aproximativ 100 de milioane de persoane trăiesc într-o sărăcie extremă (cu un venit de 1,90 dolari sau mai puţin pe zi), deoarece trebuie să achite pentru serviciile de sănătate.
 • Peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populaţia globală) cheltuie cel puţin 10% din bugetul familiei pentru a plăti pentru îngrijiri medicale.
Ce este acoperirea universală cu servicii de sănătate (AUSS)

Acoperirea universală cu servicii de sănătate înseamnă - că oricine Şi oriunde poate avea acces la aceste servicii de calitate, fără să se confrunte cu probleme financiare. Aceasta include întregul spectru de servicii esenţiale Şi de calitate, de la promovarea sănătăţii până la reabilitare socio-profesională Şi îngrijirea paliativă.

AUSS asigură atât accesul, cât şi calitatea corespunzătoare pentru îmbunătăţirea sănătăţii Şi menţinerea calităţii vieţii. Protejarea oamenilor de consecinţele financiare ale plăţilor din buzunare reduce riscul ca oamenii să fie împinşi în sărăcie, deoarece boala neaşteptată, implică utilizarea economiilor financiare efectuate pe parcursul vieţii, vânzarea activelor sau împrumuturi bancare, distrugându-Şi astfel, viitorul propriu Şi adesea - viitorul copiilor.

Asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate este unul dintre obiectivele stabilite de Naţiunile Unite la adoptarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile până în anul 2030.

Ce nu este acoperirea universală cu servicii de sănătate

Există multe lucruri care nu sunt incluse în domeniul acoperirii universale cu servicii de sănătate (AUSS), spre exemplu:

 • AUSS nu înseamnă o acoperire gratuită pentru toate intervenţiile posibile de sănătate, indiferent de costuri, deoarece nici o ţară nu poate oferi toate serviciile gratuite pe o bază durabilă.
 • • AUSS nu este doar o finanţare nemijlocită numai pentru serviciile medicale. Acesta cuprinde toate componentele sistemului de sănătate: furnizarea serviciilor de sănătate, forţa de muncă în domeniul sănătăţii, instalaţiile sanitare şi reţelele de comunicaţii, tehnologiile, sistemele informatice, mecanismele de asigurare a calităţii, legislaţia în domeniul sănătăţii, etc.
 • • AUSS nu se referă numai la asigurarea unui pachet minim de servicii medicale, ci Şi la asigurarea unei extinderi progresive a serviciilor medicale şi a protecţiei financiare, pe măsură ce sunt disponibile mai multe resurse.
 • AUSS nu se referă doar la servicii de tratament individual, ci include Şi serviciile orientate spre populaţie, cum ar fi campaniile de imunizare, adăugarea fierului şi a acidului folie în pâine, reducerea conţinutului de sare din produsele alimentarea fabricate şi alte intervenţii.
 • AUSS cuprinde mult mai mult decât sănătate; adoptarea măsurilor de AUSS înseamnă paşi către echitate, priorităţi de dezvoltare, incluziune Şi coeziune socială.
Mesaje cheie pentru Ziua Mondială a Sănătăţii 2019
 • Accesul la servicii de sănătate este un drept fundamental al omului.
 • Acoperirea universală cu servicii de sănătate asigură accesul tuturor la servicii de calitate, oriunde Şi oricând au nevoie de ele, fără a suferi dificultăţi financiare.
 • Nimeni nu trebuie să aleagă între sănătate deplină Şi alte necesităţi cotidiene.
 • Acoperirea universală cu servicii de sănătate este esenţială pentru sănătatea Si bunăstarea oamenilor Si dezvoltarea durabilă a tării.
 • Calitatea, accesibilitatea la îngrijirea medicală primară reprezintă fundamentul pentru acoperirea universală cu servicii medicale.
 • îngrijirile medicale nesigure Şi de calitate redusă - distrug vieţi Şi provoacă cheltuieli de miliarde de dolari, anual.
 • Asistenţa medicală primară este prima veriga de contact cu sistemul de sănătate, în care persoanele, familiile şi comunităţile beneficiază de cea mai mare parte a asistenţei medicale, de la promovare, prevenire, tratament până la reabilitare Şi îngrijire paliativă.
 • Asistenţa medicală primară acoperă majoritatea nevoilor dvs. de sănătate de-a lungul vieţii, inclusiv servicii cum ar fi: screening-ul pentru probleme de sănătate, vaccinuri, informaţii despre modul de viaţă şi prevenirea bolilor, planificarea familială, tratamentul pentru afecţiuni pe termen lung Şi pe termen scurt, coordonarea cu alte niveluri de îngrijire Şi de reabilitare.
 • Sistemul de sănătate cu o asistenţă medicală primară dezvoltată oferă rezultate mai bune în domeniul sănătăţii, este eficient din punct de vedere al costurilor Şi îmbunătăţeşte calitatea asistenţei medicale.
 • Lucrătorii din domeniul sănătăţii joacă un rol esenţial în educarea pacienţilor cu privire la modul de îngrijire a sănătăţii, coordonarea îngrijirii Şi susţinerea nevoilor pacienţilor.
Apel la acţiune

Lucrătorii din domeniul asistenţei medicale primare cunosc tradiţiile culturile şi practicile comunităţilor lor, facându-le indispensabile în timpul unei urgenţe de sănătate sau calamităţi. Pentru a menţine sănătatea persoanelor din comunitatea, avem nevoie de acces la servicii de sănătate de înaltă calitate; lucrătorii calificaţi în domeniul sănătăţii care oferă servicii de îngrijire centrate pe oameni; şi factorii de decizie angajaţi să investească în asistenţa medicală primară.

Publicul larg

Accesul la serviciile medicale este dreptul DVS Şi a familiei DVS indiferent de etnie, limba vorbită, religie, etc. - toţi oamenii merită o îngrijire medicală de calitate.Discutaţi cu lucrătorii medicali din localitatea DVS despre obţinerea informaţiilor şi a suportului de care aveţi nevoie pentru a vă îngriji de sănătatea proprie Şi de sănătatea familiei.

Lucrătorii în domeniul sănătăţii

Sunteţi vocea pentru pacienţii DVS. Uniţi-vă eforturile cu alţi colegi Şi lăsaţi informaţi autorităţile locale despre necesitatea Şi suport serviciului de medicină primară în folosul comunităţii.

Lucrătorii în medicali au puterea de a schimba viaţa oamenilor cu sfaturi şi recomandări pentru promovarea unui mod de viaţă sănătos. împutemiciţi-vă pacienţii să aibă grijă de propria lor sănătate.

Factorii de decizie

Sănătatea este o alegere politică - asiguraţi-vă că sunt utilizate toate pârghiile: politice, juridice, financiare, fiscale pentru a menţine Şi promova sănătatea populaţiei.
Sunt necesare mai multe investiţii în asistenţa medicală primară pentru a asigura o acoperire universală a sănătăţii;

In acest an, informaţi-vă Şi angajaţi-vă la evaluarea sistemului de sănătate Şi a sănătăţii populaţiei, astfel încât să direcţionaţi resursele Şi să faceţi schimbări acolo, unde sunt cele mai necesare.

Linkuri utile