Campania în anul 2022 se desfășoară în perioada 5 11 septembrie și își propune să transmită mesajul ,,Investește astăzi în BNT, salvează mâine vieți și bani!” guvernării statelor, donatorilor, agențiilor internaționale și sectorului privat pentru a atrage atenția asupra prevenirii și controlului BNT. Acțiunile campaniei se sunt focusate pe creșterea gradul de conștientizare privind BNT și pe prioritizarea nevoii urgente de finanțare sporită a sistemului de sănătate în prevenirea, depistarea și tratarea bolilor netransmisibile, pentru a construi sisteme de sănătate rezistente, în special în asigurarea acoperirii universale cu sănătate. Astfel, investițiile în sănătate sunt la îndemâna tuturor țărilor, iar în acest an se cere ,,Încetarea desconsiderării masive a vieții umane!”. Povara BNT este de așteptat să crească cu 17% până în anul 2025 – așa că este timpul pentru a acționa acum!
Bolile netransmisibile sunt un grup divers de afecțiuni cronice care nu pot fi transmise de la om la om. Cele mai frecvente și prioritare BNT sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, bolile respiratorii cronice, cancerele și afecțiunile de sănătate mintală, care reprezintă principala cauză a mortalității premature, morbidității și dizabilității evitabile. Un răspuns comprehensiv pentru prevenirea și controlul acestor boli ar trebui să ia cunoștință de o serie de alte boli netransmisibile, precum cele renale, endocrine, neurologice, hematologice, musculo-scheletice, a pielii și orale, dizabilități și boli genetice, care pot afecta omul individual sau în comorbidități și care pot influența, de asemenea, dezvoltarea, progresia și răspunsul la tratamentul BNT prioritare.
Aceste boli netransmisibile majore împărtășesc cinci factori de risc comportamental: consumul de tutun, dieta nesănătoasă, consumul nociv de alcool, inactivitatea fizică și poluarea aerului. Aproximativ 80% dintre BNT pot fi prevenite.
Efectul factorilor de risc se acumulează pe parcursul vieții unui individ și se reflectă la nivelul populației ca creșteri ale prevalenței hipertensiunii arteriale, glucozei, lipidelor și obezității. În timp ce BNT nu se transmit de la o persoană la alta precum bolile infecțioase, „răspândirea bolilor cronice pe tot globul” a fost determinată de urbanizarea rapidă și de globalizarea stilurilor de viață nesănătoase
Această epidemie invizibilă este o cauză subapreciată a sărăciei și împiedică dezvoltarea economică a multor țări. Cea mai mare atenție se concentrează de obicei asupra managementului de criză din aval a bolilor cronice și a complicațiilor acestora. Această abordare reactivă nu este doar ineficientă, ci și costisitoare. Trebuie să fie inversată această tendință. Este timpul să fie îndreptată atenția către o cultură a prevenirii bolilor prin promovarea sănătății și a bunăstării prin abordarea cauzelor fundamentale ale bolilor.
Republica Moldova, se clasifică printre țările cu cea mai înaltă mortalitate generală a populației din Regiunea Europeană. Bolile netransmisibile majore sunt responsabile de peste 89% din mortalitatea totală pe cauze de deces.
În structura mortalităţii pe cauze de deces, predominante rămân bolile aparatului circulator (56,6%), tumorile (14,8%), bolile aparatului digestiv (7,7%), bolile aparatului respirator (4%) și diabetul (1,2%).
O modalitate importantă de a controla BNT este concentrarea pe reducerea factorilor de risc asociați cu aceste boli. Există soluții pentru a reduce factorii comuni de risc modificabili. Pentru a reduce impactul BNT asupra persoanelor și a societății este necesară o abordare cuprinzătoare care va implica toate sectoarele, inclusiv sănătatea, finanțele, transporturile, educația, agricultura, și altele. E importantă colaborarea acestor sectoare pentru a reduce riscurile asociate cu BNT și promovarea intervențiilor cost eficiente de prevenire și control a BNT.
O concluzie bună pentru BNT este că știm atât cum să le prevenim, cât și cum să le gestionăm. Aceasta înseamnă, că le putem preveni prin strategii și politici eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a îmbunătăți sănătatea populației, concentrându-ne pe aceste cinci domenii.