• Ziua Mondială a Igienei Mâinilor 2021
  • Ziua Mondială a Igienei Mâinilor 2021

Anual la 5 mai marcăm Ziua Mondială a Igienei Mâinilor. Anul acesta evenimentul are loc cu sloganul "Uniți pentru siguranță: respectă igiena mâinilor!" În anul 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face un apel către lucrătorii din domeniul sănătății și instituțiile medicale să întreprindă acțiuni eficiente de igienă a mâinilor la fiecare punct de îngrijire, pentru a reduce infecțiile asociate asistenței medicale.

Respectarea regulilor de igienă a mâinilor este absolut necesară pentru a preveni și a trata infecțiile. Aceasta este relevantă pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății, pacienții și familiile acestora. Datele OMS arată că o igienă corectă a mâinilor previne până la 50% din infecțiile ce pot fi evitate în timpul acordării asistenței medicale și reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul lucrătorilor medicali.

Respectarea igienei mâinilor și buna funcționare a sistemului de prevenire și control al infecțiilor într-o instituție medicală, promovarea și respectarea acestor valori de siguranță și calitate, înseamnă, înainte de toate, protecția și grija pentru pacienți și lucrătorii medicali.

Specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după:
utilizarea toaletei,
înainte de mâncare
înainte de a găti
când intrăm în casă
după utilizarea transportului în comun
după ce ne-am jucat cu animalele de companie
după vizitarea unui bolnav
înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact
după tuse sau strănut
după utilizarea tastaturii
a altor dispozitive şi accesorii electronice,
dar şi ori de câte ori sunt mâinile murdare.

Linkuri utile