• Ziua Mondială a Igienei Mâinilor 2021
  • Ziua Mondială a Igienei Mâinilor 2021
  • Ziua Mondială a Igienei Mâinilor 2021

Anual la 5 mai marcăm Ziua Mondială a Igienei Mâinilor. Anul acesta evenimentul are loc cu sloganul „Câteva secunde pentru a salva vieți: respectă igiena mâinilor”. În anul 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face un apel către lucrătorii din domeniul sănătății și instituțiile medicale să întreprindă acțiuni eficiente de igienă a mâinilor la fiecare punct de îngrijire, pentru a reduce infecțiile asociate asistenței medicale.

Respectarea regulilor de igienă a mâinilor este absolut necesară pentru a preveni și a trata infecțiile. Aceasta este relevantă pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății, pacienții și familiile acestora. Datele OMS arată că o igienă corectă a mâinilor previne până la 50% din infecțiile ce pot fi evitate în timpul acordării asistenței medicale și reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul lucrătorilor medicali.

Spălatul pe mâini este una dintre cele mai eficiente măsuri de reducere a răspândirii infecției COVID-19. Apelul către toată populația, inclusiv către lucrătorii medicali, specialiștii în prevenirea și controlul infecțiilor, acum mai mult ca oricând, este de a respecta igiena mâinilor.

Specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după:
utilizarea toaletei,
înainte de mâncare
înainte de a găti
când intrăm în casă
după utilizarea transportului în comun
după ce ne-am jucat cu animalele de companie
după vizitarea unui bolnav
înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact
după tuse sau strănut
după utilizarea tastaturii
a altor dispozitive şi accesorii electronice,
dar şi ori de câte ori sunt mâinile murdare.

Câteva secunde pot salva vieți – igienizați-vă mâinile!

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale

Linkuri utile