Gripa este o boala infectioasa respiratorie sezoniera care se manifesta variat, de la simptome minore, febra, rinoree, tuse pana la afectare pulmonara care poate evolua in complicatii severe.

Vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor, incepand cu varsta de 6 luni. Vaccinarea persoanelor cu risc ridicat este deosebit de importanta pentru a reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală.

Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinurile gripale ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva virusurilor gripale, in aproximativ doua saptamani dupa administrare. Acesti anticorpi asigura o protectie impotriva infectiei cu virusurile incluse in vaccin.

Vaccinul impotriva gripei sezoniere protejeaza impotriva virusurilor gripale care, conform cercetarilor in domeniu, vor circula in timpul sezonului gripal din anul viitor. Vaccinurile gripale traditionale (trivalente) sunt facute pentru a oferi protectie impotriva a trei tulpini ale virusului gripal: in general, cele doua tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) si virsul gripal A (H3N2)) si virusul gripal B. De asemenea, exista vaccinuri facute pentru a proteja impotriva a patru virusuri gripale – se numesc vaccinuri tetravalente - acestea ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B. CDC recomanda utilizarea vaccinurilor gripale injectabile (inclusiv vaccinurile gripale inactivate si vaccinuri gripale recombinante) in timpul sezonului gripal. Sunt disponibile ambele vaccinuri antigripale - trivalente si tetravalente.

De ce trebuie sa ma vaccinez impotriva gripei?

Gripa este o afectiune grava, care poate duce la spitalizare si, uneori, chiar deces. Fiecare sezon de gripa este diferit, iar gripa poate afecta diferit persoanele. Vaccinul gripal ofera cea mai buna protectie impotriva gripei sezoniere si reduce semnificativ raspandirea virusurilor gripale. Cu cat se vaccineaza mai multe persoane, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca in comunitate.

Cine ar trebui sa se vaccineze in sezonul de gripa?

Toata lumea incepand cu varsta de 6 luni ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in fiecare sezon. Vaccinarea ca masura de preventie impotriva gripei este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii legate de gripa. Au risc crescut de complicatii severe ca urmare a gripei urmatoarele categorii:

 • Toti copiii intre 6 luni si 4 ani (sugarii sub 6 luni sunt, de asemenea, considerati ca avand risc crescut, insa ei nu pot primi vaccinul antigripal, dar pot fi protejati prin vaccinarea persoanelor care au grija de ei)
 • Persoanele peste 65 de ani
 • Femeile insarcinate, cele care au in plan sa ramana insarcinate, au nascut recent sau alapteaza in timpul sezonului gripei.

De asemenea, risc crescut de gripa si recomandare crescuta pentru vaccinul antigripal il au persoanele cu sistem imunitar deprimat de la medicamente sau boli (persoanele cu HIV, boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare), toate categoriile de persoane (adulti, adolescenti, copii) care sufera de o boala cronica (precum astmul), copiii si adolescentii care iau aspirina regulat si sunt la risc sa dezvolte Sindromul Reye daca fac gripa.

Femeile gravide pot fi vaccinate antigripal?

Da, este sigur ca femeile insarcinate sa beneficieze de vaccinul antigripal. De altfel, specialistii recomanda vaccinarea antigripala tuturor femeilor care vor fi insarcinate pe perioada sezonului de gripa – frecvent intre lunile octombrie pana la sfarsitul lunii martie. Vaccinul antigripal care se administreaza intramuscular contine virus inactivat si este sigur, atat pentru mama, cat si pentru copil, in orice moment al sarcinii. Daca esti alergica la ou, discuta cu medicul tau inainte de vaccinare. Vaccinul antigripal contine urme fine de albus de ou. Daca ai o sensibilitate la ou sau esti alergica, este posibil sa te vaccinezi, insa va trebui sa primesti o ingrijire speciala si anume, sa fii urmarita de catre medic 30 minute dupa adminstrarea vaccinului, pentru a se asigura ca nu a aparut nici o reactie adversa. De asemenea, spune-i medicului tau daca ai avut o reactie severa in trecut la administrarea vaccinului antigripal. Vaccinarea antigripala la femeia gravida:

 • Previne gripa si complicatiile acesteia la mama. Sarcina reprezinta un efort in plus atat pentru inima, cat si pentru plamani. De asemenea, sarcina poate avea un impact asupra imunitatii tale. Acesti factori vor creste riscul de a face o forma severa de gripa.
 • Previne potentialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripa. Gripa in timpul sarcinii poate creste riscul de avort, nastere prematura sau nasterea unui copil cu greutate mica.
 • Protejeaza copilul odata ce s-a nascut impotriva gripei. Nou-nascutii au un risc crescut de a face o forma severa de gripa, insa vaccinarea lor nu este permisa decat dupa varsta de 6 luni. Daca tu te-ai vaccinat cand erai insarcinata, anticorpii care s-au dezvoltat vor traversa placenta si-l vor proteja pe copil impotriva gripei.
Cine nu ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei?
Persoane care nu pot fi vaccinate:
 • Copiii sub 6 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizati
 • Persoanele cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatina, antibiotice etc.
Discuta cu medicul de familie inainte de a te vaccina daca:
 • Ai alergie la ou sau la o componenta a vaccinului
 • Ai avut in trecut o reactie alergica severa la vaccinul antigripal
 • Ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boala severa paralizanta)
 • Nu te simti bine

De asemenea, in cazul in care copilul este bolnav si are febra, ia legatura cu medicul pentru a reprograma vaccinarea antigripala.

Cand trebuie sa ma vaccinez impotriva gripei?

Sezonul gripei incepe din octombrie si tine pana in mai, insa specialistii recomanda vaccinarea inainte de debutul sezonului gripei pentru a-i oferi organismului sansa sa isi construiasca imunitatea pentru virus, dar exista beneficii chiar daca vaccinarea se face mai tarziu. In general, vaccinarea impotriva gripei ar trebui sa inceapa imediat ce vaccinul devine disponibil, in luna octombrie/noiembrie. Vaccinul trebuie oferit pe tot parcursul sezonului de gripa, inclusiv in luna ianuarie. Cum organismul produce anticorpi pentru a ne proteja impotriva infectiei cu virus gripal in aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului, este recomandat ca persoanele sa se vaccineze din timp, astfel incat sa fie protejate inainte ca gripa sa inceapa sa se raspandeasca in comunitate.

De ce am nevoie de vaccin gripal in fiecare an?

Vaccinul gripal este necesar in fiecare sezon de gripa pentru doua motive. In primul rand, raspunsul imun al organismului la vaccin scade in timp, iar administrarea anuala ofera o protectie optima. In al doilea rand, virusurile gripale sunt in continua schimbare, iar continutul vaccinului gripal este revizuit in fiecare an si, uneori, este actualizat pentru a tine pasul cu modificarile virusurilor gripale. Nu este o situatie neobisnuita ca virusurile gripale care circula sa se schimbe si sa apara tipuri noi de virusuri (variatie antigenica), de aceea vaccinarea se face in functie de tipul de virus care circula in anul respectiv.

Vaccinul gripal isi face efectul imediat dupa administrare?

Nu. Este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei cu virus gripal. De aceea, este de preferat sa te vaccinezi cat mai devreme posibil, inainte de debutul sezonului gripei.

Pot face gripa sezoniera chiar daca m-am vaccinat anul acesta?

Da. Capacitatea vaccinului gripal de a proteja o persoana depinde de diversi factori, inclusiv varsta, starea de sanatate si asemanarile dintre virusurile gripale utilizate in realizarea vaccinului si cele care circula in comunitate. Daca virusurile din vaccin si virusurile gripale care circula in comunitate sunt foarte apropiate, eficacitatea vaccinului este mai mare. Chiar si atunci cand virusurile nu sunt foarte asemanatoare, vaccinul ofera protectie multor persoane si previne instalarea complicatiilor asociate gripei. Asta pentru ca anticorpii creati ca raspuns la vaccin pot oferi o oarecare protectie (numita protectie incrucisata) impotriva multor virusuri gripale, diferite intre ele.

Pot face gripa din cauza vaccinului gripal?

Nu, vaccinul antigripal nu poate provoca gripa. Este fals mitul potrivit caruia vaccinul antigripal ar provoca gripa deoarece contine virusul. Expertii spun ca acest lucru nu se poate intampla – cand cercetatorii creeaza vaccinul anual, folosesc caldura sau alte procese pentru a “inactiva” virusul, ceea ce inseamna ca nu ne poate infecta. Un motiv pentru care acest mit “pare” adevarat este ca dureaza cateva zile de la vaccinare pana devenim imuni la virusul gripei. Insa, in acest caz, nu vaccinul iti provoaca gripa – daca dezvolti gripa la 1-2 zile de la vaccinare este pentru ca organismul nu a avut timp sa dezvolte imunitate in raspuns la vaccin. Vaccinurile care sunt administrate printr-o injectie sunt alcatuite dupa cum urmeaza:

 • Cu tulpini gripale inactivate, deci nu sunt infectioase
 • Cu particule virale recombinate, fara niciun virus gripal, cum este cazul vaccinului gripal recombinat

Vaccinul gripal nu provoaca gripa, insa poate avea o serie de reactii adverse usoare, de scurta durata, precum:

 • Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care vaccinul a fost administrat
 • Febra (usoara)
 • Dureri musculare
Ce reactii adverse are vaccinul antigripal?

Vaccinurile gripale sunt printre cele mai sigure produse medicale. Sute de milioane de persoane au primit, in conditii de siguranta, vaccinuri impotriva gripei in ultimii 50 de ani si exista cercetari ample ale caror rezultate sustin siguranta vaccinurilor antigripale. Insa, ca orice alt produs farmaceutic, vaccinul antigripal poate provoca reactii adverse. Acestea sunt in general usoare si dispar in cateva zile.

Reactii adverse usoare:
 • Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care a fost administrat vaccinul
 • Durere de cap
 • Febra
 • Greata
 • Dureri musculare
 • Lesin - ocazional
Reactii alergice severe:
 • Dificultate in respiratie
 • Raguseala sau respiratie suieratoare
 • Umflarea zonei din jurul ochilor sau a buzelor
 • Urticarie
 • Paloare
 • Slabiciune
 • Batai rapide ale inimii sau ameteli

Reactiile alergice severe care pun in pericol viata persoanelor vaccinate sunt rare. Acestea pot avea loc in decurs de cateva minute pana la cateva ore dupa administrarea vaccinului gripal.

Unde pot face vaccin antigripal?

Te programezi la medicul de familie si confirmi ziua si ora. Pentru a te programa chiar azi, poti suna la linia fierbinte 022-866-966. Cu cat faci programarea mai rapid, cu atat sunt sanse mai mari sa prinzi vaccinul pe stoc, atat pentru tine, cat si pentru cei apropiati.

Linkuri utile