Incertitudinea și schimbările societale induse de pandemia COVID-19 cauzată de noul coronavirus ne impun să ne modificăm comportamentul și să fim precauți pentru a preveni infecția. Odată ce pe plan global și național sunt indicii că pandemia se va încheia în următoarele luni, trebuie să ne adaptăm la aceste condiții și să creștem reziliența la COVID-19. Pentru a asigura o bună imunitate a organismului la această infecție, este necesar să avem o alimentație sănătoasă și cu produse sigure. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu un șir de clarificări ce țin de siguranța alimentelor în contextul situației epidemiologice actuale.
În prezent nu există dovezi că oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 prin ingerarea alimentelor, inclusiv a fructelor și a legumelor. Fructele și legumele proaspete sunt parte a unei diete sănătoase, iar consumul acestora trebuie încurajat.
Fructele și legumele se spală în modul obișnuit. Înainte de a le atinge, igienizați-vă bine mâinile cu apă și săpun. Apoi, spălați bine fructele și legumele cu apă curată, mai ales în cazul în care doriți să le consumați în stare crudă.
Coronavirusurile au nevoie de gazdă pentru a supraviețui și nu se pot înmulți pe suprafața ambalajelor alimentare. Nu este necesar să dezinfectați ambalaje alimentare, dar mâinile trebuie să fie spălate în mod corespunzător după manipularea pachetelor cu alimente și înainte de a vă așeza la masă.
În prezent nu există dovezi că oamenii se pot infecta cu COVID-19 prin intermediul alimentelor. Virusul care provoacă COVID-19 poate fi distrus la temperaturi similare celor care omoară și alte virusuri și bacterii din produsele alimentare. Alimente cum ar fi carnea, peștele și ouăle ar trebui să fie întotdeauna bine fierte la cel puțin 70°C.
Pentru a merge la cumpărături în condiții de siguranță, respectați următoarele măsuri de precauție:
Prelucrați mâinile cu dezinfectant înainte de a intra în magazin;
Purtați mască de protecție;
Respectați igiena tusei și a strănutului;
Mențineți distanța de cel puțin un metru față de ceilalți, evitați rândurile și îmbulzeala. Dacă acest fapt nu este posibil, purtați o mască chiar și în spațiile deschise (piețe alimentare, iarmaroace ș.a.) .
Deplasați-vă pentru cumpărături numai dacă aveți neapărată nevoie, evitați deplasările care nu sunt de strictă necesitate,
Delegați o singură persoană din familie pentru a face cumpărături,
Odată ajunși acasă, spălați-vă bine mâinile și nu uitați să faceți la fel după ce manipulați produsele cumpărate;
La ora actuală nu există nici un caz confirmat de COVID-19, transmis prin alimente sau ambalajele produselor alimentare.