La 1 Decembrie 2022 va fi marcată Ziua Mondială de combatere SIDA cu sloganul ”Egalizare”, în cadrul campaniei sociale „Just TEST”

In cadrul evenimentului se vor desfășura activități de informare a populației despre problema HIV/SIDA, promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, toleranței față de persoanele HIV-pozitive, mobilizarea și implicarea comunității în răspunsul la infecția cu HIV.

HIV denumește două virusuri înrudite, din categoria retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2, care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Aparținând retrovirusurilor, nu poate fi îndepărtat complet din organism pentru că acest tip de virusuri are capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă.

O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.

La nivel mondial, în 2021 trăiau cu HIV 38,4 de milioane de persoane. În Republica Moldova infecția cu HIV este sub supraveghere și monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populațiilor cheie – persoane consumatoare de droguri injectabile, lucrători ai sexului și bărbați care fac sex cu bărbați.

În perioada ianuarie – octombrie 2022, au fost confirmate 753 cazuri noi de infecție cu HIV dintre care 128 în teritoriile de Est. Incidența infecţiei cu HIV la 100 000 populaţie în a.2021 а constituit 19,88 cazuri.

În republică se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV. Se efectuează:
Testarea rapidă pe bază de sânge capilar,în cadrul instituțiilor medicale;
Servicii de prevenire HIV, prin intermediul farmaciilor comerciale și clinicilor mobile;
Tratamentul antiretroviral;
Tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor;
Ingrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV;
Prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt;
Profilaxia pre-expunere și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS.

Venim cu mesaj către populației din sector:
Dacă ai făcut sex neprotejat cu o persoană a cărui/cărei statut HIV nu îl cunoști, ar fi bine să te testezi. Ai grijă de sănătatea ta sexuală. Testează-te!
Uneori poți să nu știi că ești HIV pozitiv. Necunoașterea statutului HIV nu te scutește de consecințe. Testează-te!
Ție îți poți spune orice. Nu ține ascuns de tine statutul tău HIV. Testeazăte!
Dacă îți cunoști statul HIV, vei putea începe mai repede un tratament care îți poate salva viața. Ai grijă de sănătatea ta. Testează-te!
Doar dacă îți cunoști statutul HIV, poți fi sigur că te protejezi pe tine și persoana pe care o iubești.Testează-te!

Linkuri utile