1 decembrie este Ziua Mondială de combatere HIV/SIDA: "Doar testează-te!"

1 decembrie este Ziua Mondială de combatere HIV/SIDA

Anual, pe data de 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de combatere a infecției HIV/SIDA. Scopul evenimentului este informarea populației cu privire la infecția cu virusul HIV, promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, a toleranței față de persoanele HIV-pozitive, mobilizarea și implicarea comunităților în cadrul răspunsului la infecția HIV.

Sloganurile evenimentului din acest an sunt „Pentru tine, pentru ei, pentru fiecare!” „Este important pentru toți. Fiecare este important!”. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV în cadrul punctelor mobile. Totodată, până pe 21 decembrie, vor fi organizate traininguri în rândul tinerilor pentru promovarea testării; vor fi promovate și difuzate materiale informative în instituții specializate, transport public, rețele sociale; vor fi lansate diverse flashmob-uri și chatbot-uri pe rețelele sociale. De asemenea, pentru a evalua nivelul de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV, va fi realizat un screening prin intermediul software RID.

Acțiunile preconizate sunt orientate spre promovarea testării la HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile cheie, reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte categorii vulnerabile la HIV, asigurarea unei finanțări durabile pentru complexul de servicii împotriva epidemiei HIV.

Conform datelor UNAIDS, la nivel mondial, în anul 2020 trăiau cu HIV 37,7 de milioane de persoane. Cazurile noi de infecție cu HIV s-au redus de la 2,7 milioane în 2000 la 1,5 milioane în 2020, iar decesele determinate de SIDA de la 1,4 milioane la 680 mii, respectiv. Totodată, tratamentul anti-retroviral a fost accesat de 27,5 milioane de persoane care trăiau cu HIV, comparativ cu 7,7 milioane în 2010.

În Republica Moldova infecția cu HIV se află sub supraveghere și monitorizare permanentă și se menține la nivel de epidemie cu o concentrare în rândul populațiilor cheie – persoane consumatoare de droguri injectabile, lucrători ai sexului comercial și a bărbaților care fac sex cu bărbații.

Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere, de vârstă reproductivă, sexual active.

În republică se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu virusul HIV. Totodată, se implementează testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental, servicii de prevenire a HIV prin intermediul farmaciilor comerciale și a clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul Utilizatorilor de Droguri Injectabile (UDI).

În același timp, în țară se efectuează tratamentul anti-retroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și a co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS.

Acțiunile organizate și desfășurate în cadrul Zilei Mondiale de combatere SIDA sunt orientate spre:
Promovarea testării la virusul HIV, atât în rândul populației generale, cât și a grupurilor-cheie;
Reducerea discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor grupuri-cheie vulnerabile la infecția cu HIV;
Asigurarea unei finanțări durabile pentru complexul de servicii împotriva epidemiei HIV.

În perioada 1-25 decembrie 2021 la nivel național se va desfășura Campania Națională „Just Test” . Scopul evenimentului este fortificarea răspunsului la epidemia HIV/SIDA în Republica Moldova, cu un accent sporit pe testarea la HIV, în contextul crizei pandemice provocate de COVID-19.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Linkuri utile