Ziua Mondială de Combatere SIDA – cu sloganul „E în puterea ta!”

În republică, la 1 Decembrie 2019, este marcată Ziua Mondială de Combatere SIDA cu sloganul „E în puterea ta!”, în cadrul campaniei sociale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”. În context, vor fi organizate şi desfășurate activități de informare a populației despre problema HIV/SIDA, promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, toleranței față de persoanele HIV-pozitive, mobilizării și implicării comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

Evenimentul oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special a tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Totodată, măsurile contribuie la formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, capacităților comunităților-cheie și implicarea acestora în adoptarea deciziilor.

Conform datelor UNAIDS, în 2018, trăiau cu HIV – 37,9 milioane de persoane, inclusiv – 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. 79% dintre toate persoanele care trăiesc cu HIV știau statutul lor, iar aproximativ 8,1 milioane de persoane nu au știut că trăiesc cu această infecție. Au accesat tratamentul antiretroviral 23,3 milioane de persoane care trăiau cu HIV, comparativ cu 7,7 milioane în 2010. Cazurile noi de infecție cu HIV au fost reduse cu 40% de la punctul culminant înregistrat în 1997. De la începutul epidemiei, 32,0 milioane de persoane au decedat de SIDA.

În Republica Moldova, infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populaţiei cheie :

  • persoane utilizatoare de droguri injectabile
  • lucrătoare a sexului comercial
  • bărbaţi care fac sex cu bărbaţi

Conform datelor statistice, la 01.01.2018, au fost înregistrate 12734 cazuri de infecție cu HIV din 15 835 estimate. Prevalenţa infecţiei cu HIV în republică a constituit 230,43 cazuri la 100 mii populaţie. Incidenta infecţiei cu HIV la 100 mii populaţie, în a.2018 а constituit 20,51 cazuri (a.2017 – 20,73), inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 19,16 cazuri (a. 2017-17,39) şi în teritoriile de Est – 47,81 cazuri (a. 2017 – 45,67). Conform datelor de laborator ale IMSP SDMC, în perioada ianuarie – octombrie current, аu fost confirmate 742 cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Republica Moldova a aderat la agenda ONU și s-a angajat de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și face parte din Declarația de la Dublin și a Strategiei Globale OMS pentru sectorul sănătății.

Răspunsul Guvernului în controlul acestei infecții este asumat prin realizarea Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA.

În republică se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV. Se implementează servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI. Tratamentul antiretroviral, infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere este disponibilă și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ghidurilor OMS, UNAIDS.

HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienței Umane).

De fapt, acest termen denumește două virusuri înrudite, din categoria retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2, care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Aparținând retrovirusurilor, nu poate fi îndepărtat complet din organism pentru că acest tip de virusuri are capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă.

O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.

Reține faptul că HIV se poate transmite doar pe trei căi:

  • Prin intermediul sângelui infectat, care se poate afla în ace și seringi nesterile, pe lame de ras, sau în timpul transfuziilor de sânge.
  • Pe cale sexuală în timpul unui contact sexual neprotejat (fără prezervativ).
  • De la o mamă HIV-infectată la făt în timpul sarcinii, la naștere sau în timpul alăptării.

Infectarea cu HIV are loc în momentul în care în organismul uman pătrunde sânge, spermă, secreții vaginale sau lapte matern de la o persoană infectată cu HIV.

Să distrugem împreună câteva mituri despre transmiterea HIV. Orice altceva ți-ar spune prietenii, cunoscuții sau profesorii, reține faptul că HIV nu se transmite în nici un caz prin:

  • strănut și tuse
  • sărut, strângere de mână și îmbrățișări
  • folosirea în comun a camerei de baie, veceului, piscinei
  • folosirea în comun a veselei, alimentelor sau băuturilor
  • înțepătură de insecte.

De asemenea, HIV moare în sângele uscat, în sperma uscată sau în laptele matern uscat, nu supraviețuiește încălzirii sau tratamentului cu dezinfectant, inclusiv cu spirt, perohid de hidrogen sau iod. De aceea infectarea cu HIV nu este posibilă în salonul de manichiură sau în cabinetul stomatologului.

În cadrul acestui eveniment, IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana, desfășoară activități de informare a populației din sectorul Ciocana despre problema HIV/SIDA și posibilitatea efectuării testării la prezența virusului HIV tuturor persoanelor care se adresează la medicul de familie.

Linkuri utile