În perioada 01 – 30 noiembrie, 2019, în Republica Moldova vor fi organizate şi desfășurate acțiuni de comunicare şi sensibilizare pentru conștientizarea riscurilor asociate consumului de alcool, pentru a reduce impactul acestuia în rândul populației din ţara noastră. Măsurile vor fi organizate în scopul prevenirii bolilor, accidentelor și traumelor cauzate de consumul de alcool și în contextul implementării deciziei Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere, din 10 octombrie, 2019, privind reducerea accidentelor rutiere cauzate de consumul de alcool la volan.

Anual, la nivel global se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.

Consumul nociv de alcool este responsabil de declanșarea a peste 200 de afecțiuni și boli. În general, 5,1% din povara globală a bolilor și traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool.

Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.

Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât crește riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă. La nivel global circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

Numeroase cercetări naționale și studii populaționale denotă că în Republica Moldova:
  • circa 19% dintre persoanele de 16 – 65 ani care au consumat alcool nu au fost în stare să-şi amintească a doua zi ce s-a întâmplat seara trecută, din cauza dozei excesive de alcool consumate;
  • 80% din populaţia generală cred că abuzul de alcool provoacă boli grave;
  • 32% dintre consumatori nu sunt îngrijoraţi că aceasta le va înrăutăţi starea de sănătate în viitor;
  • 81% dintre consumatori de alcool nu intenţionează să reducă consumul de alcool;
  • 13% dintre consumatori au accidentat pe cineva sau au fost ei însăşi accidentaţi în urma consumului de alcool.

Spoturile cu mesaje sociale privind riscurile consumului de alcool:

Spot Antialcool - Gravide
Spot Antialcool - Tineret
Spot Antialcool - Soferi
Spot Antialcool - Comportament

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Linkuri utile