În luna roz vorbim despre problema de cancer de sân și factorii de risc ce duc la apariția cancerului de sân, depistare la timp a bolii și tratament eficient.
Cancerul de sân este o boală în care celulele mamare anormale cresc necontrolate și formează tumori. Dacă sunt lăsate necontrolate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an.
Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân.
Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:
Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
Rash (iritație), încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului;
Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
Rash (Iritație) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);
Retragerea mamelonului spre interior;
Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.
Există mai multe modalități prin care cancerul mamar se poate depista precoce, în stadiile 1-2. Acestea sunt auto-examinarea sânului, examenul clinic al sânului, mamografia, ecografia, rezonanța magnetică nucleară și tomosinteza.