În fiecare an, la 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii mondiali celebrează Ziua Mondială fără tutun. Campania anuală este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive și mortale ale consumului de tutun , la expunerea la fumul pasiv și de a descuraja folosirea tutunului sub orice formă.

În acest an, acţiunile de comunicare dedicate Zilei Mondiale fără Tutun se concetrează pe protejarea tinerilor de manipularea industriei tutunului și prevenirea consumului de tutun. Campania este axată pe sporirea gradului de conștientizare privind impactul negativ pe care îl are consumul oricărui produs din tutun asupra sănătății: de la cancer - la boli cardiace, cerebrale şi pulmonare cronice.

Tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun (țigări electronice, narghilea, tutunul care nu arde, etc.) afectează grav sănătatea. Specialiştii atenţionează că adolescenții care utilizează e-țigarete cel puțin își dublează șansele de a fuma țigarete mai târziu în viață. Nicotina din e-țigările este un aditiv extrem de dependent și poate deteriora creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, utilizarea țigaretelor electronice crește riscul de boli de inimă și afecțiuni pulmonare.

Produsele cu tutun aromatizat sunt concepute intenționat pentru a atrage tinerii. Țigările cu arome contribuie la creșterea numărului de copii care experimentează cu țigările și la numărul de copii care devin fumători obișnuiți, sporind astfel numărul total de tineri fumători. 81% dintre tinerii care au folosit vreodată produse din tutun au inițiat fumatul cu un produs aromatizat.

În Republica Moldova, din 20 mai, este interzisă plasarea pe piață a produselor din tutun cu aromă caracteristică de mentol. Produsele din tutun, altele decât țigaretele și tutunul de rulat sunt exceptate de la interdicțiile de plasare pe piață a produselor din tutun cu aromă caracteristică. Prin urmare, locul țigaretelor și tutunului de rulat cu arome de mentol va fi preluat de produsele din tutun care nu arde și de țigaretele electronice, pentru care sunt permise aromele caracteristice.

La nivel global, consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

În Republica Moldova acest viciu anual este responsabil de peste 4500 de decese. În capcanele viciului cad tot mai mulţi tineri. Conform Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, 16,3% dintre adolescenții de 13 - 15 ani din ţara noastră sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite.

Ca răspuns la tactica sistematică, agresivă și susținută a industriei tutunului pentru a atrage o nouă generație de consumatori de tutun, de Ziua Mondială fără tutun 2020, țările sunt încurajate să se implice în campania globală de contra-marketing pentru industria tutunului și oferirea posibilităților pentru tineri să se implice în lupta împotriva tutunului.

Totodată, în contextul situației epidemiologe actuale, accentuăm faptul că, fumătorii sunt mai vulnerabili la COVID-19, din următoarele considerente:

Creșterea posibilităţii transmiterii virusului de la mână la gură;
Fumătorii pot avea deja boli pulmonare sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce ar crește foarte mult riscul de boli grave;
Produsele de fumat, cum ar fi narghileaua, adesea implică schimbul mai multe persoane, ceea ce ar putea facilita transmiterea COVID-19;
În condițiile în care crește necesitatea de oxigen sau se reduce capacitatea organismului de a-l folosi în mod corespunzător, pot pune fumătorii la un risc mai mare de afecțiuni pulmonare grave.

Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat – apelați Linia verde 080010001, (apel gratuit)

Dacă vi s-a încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice – apelați Linia verde 080012300, (apel gratuit).

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
Linkuri utile