ATENȚIE la INFECȚIA ENTEROVIRALĂ!
ATENȚIE la INFECȚIA ENTEROVIRALĂ

Ce sunt enterovirusurile?
Enterovirusurile sunt membre ale familiei Picornaviridae. Cele mai frecvente serotipuri de enterovirusuri implicate in imbolnaviri la copii sunt:
Echovirus11- 12,2%
Echovirus 9- 11,2%
Coxsackie B5- 8,7%
Echovirus 4- 6,3%
Echovirus 6- 5,5%

Cat de obisnuite sunt infectiile cu acesti virusi?
Zona temperata infectiile cu enterovirusuri apar mai des in timpul verii si toamna.

Cine prezinta risc de infectie cu acesti virusi?
Toata lumea prezinta risc de infectie. Sugarii, copiii si adolescentii sunt mult mai susceptibili la infectie pentru ca au mai putini anticorpi si sunt mai putini imuni de la expunerile anterioare. Adultii pot fi infectati daca nu au imunitate specifica.

Cum poate fi infectat cineva cu acesti virusi?
Enterovirusii pot fi gasiti in secretiile respiratorii (saliva, sputa si mucus nazal) si materiile fecale ale persoanelor infectate. Alte persoane se pot infecta prin contact direct cu secretii de la persoanele infectate sau prin contact cu suprafete si obiecte contaminate, cum ar fi paharul sau telefonul. Parintii, profesorii si lucratorii in centrele de ingrijire a copiilor se pot infecta prin contaminarea mainilor cu materii fecale de la copiii infectati in timpul schimbarii scutecului.
Incepand cu cateva zile inainte de a aparea simptomele, pacientii care sunt infectati cu enterovirusuri pot transmite virusul la ceilalti si varful infectiozitatii se produce intr-o saptamana de la invazie.Virusul poate fi gasit atat in gat cat si in materiile fecale. Pacientul poate excreta virusul in scaun timp de cateva saptamani.

Ce suferinte provoaca acesti virusi?
Perioada de incubatie este de 2-10 Multi oameni care sunt infectati cu enterovirus nu au nici o suferinta. Alteori, persoanele infectate pot sa dezvolte simptomatologie respiratorie superioara (raceala), simptomatologie asemanatoare gripei sau simptomatologie cu rash.
Mai putin obisnuit, unele persoane pot avea meningita “aseptica” sau virala. Rareori, o persoana poate dezvolta o afectare a inimii (miocardita), a creierului (encefalita), paralizie. Infectia cu enterovirus este suspectata a juca un rol in dezvoltarea diabetului juvenil (diabet zaharat). Nou-nascutii infectati cu enterovirusul pot dezvolta rareori o suferinta severa si pot deceda.
In mod obisnuit, nu exista complicatii pe termen lung in cazul suferintei respiratorii sau in cazul meningitei aseptice. Unii pacienti care au paralizie sau encefalita nu se pot recupera complet. Persoanele care dezvolta afectare cardiaca (cardiomiopatie dilatativa) necesita ingrijire pe termen lung. Durata bolii este de obicei 7-10 zile.

In ce situatii trebuie consultat imediat medicul?
Simptome ca “somnolenta extrema”, “contractii mioclonice” si “varsaturi persistente” pot fi indicatori ai instalarii unei complicatii severe. Aceste cazuri ar trebui trimise imediat la spital. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor sub 5 ani deoarece pot apare complicatii severe in aceasta perioada. Pacientii ar trebui deasemenea sa ceara ajutor medical in cazurile de febra persistenta, scaderea activitatii,iritabilitate,afectare a constientei, coma, redoarea cefei, paralizia unui membru, convulsii, dispnee, slabiciune, tahicardie sau puls neregulat.

Care sunt riscurile infectiei cu enterovirusuri in sarcina?
Ca pentru orice alt adult, riscul infectiei este crescut la femeile insarcinate care nu au anticorpi din expunerile anterioare la enterovirusuri si vin in contact cu copiii - principalii purtatori de virusi.
Majoritatea infectiilor cu enterovirusuri in timpul sarcinii cauzeaza simptome minore sau nu afecteaza mama. Nou nascutii infectati cu enterovirusuri de obicei au simptome minore, dar rareori ei pot dezvolta o suferinta covarsitoare la majoritatea organelor, incluzand ficatul si inima, urmate de deces.
Riscul acestei infectii severe este mai crescut la nou nascutii infectati in timpul primelor doua saptamani de viata.
Nou nascutul se infecteaza vertical de la mama; rezultatul infectiei neonatale este puternic influentat de prezenta sau absenta anticorpilor specifici materni pentru serotipurile enterovirale.. Cel mai important factor in infectia neonatala cu enterovirus este perioada in care a suferit mama infectia si dezvoltarea de anticorpi IgG materni.

Pot fi prevenite aceste infectii?
Curatenia generala si spalarea pe maini frecventa sunt cele mai eficiente in reducerea raspandirii virusurilor. Deasemenea, curatarea suprafetelor contaminate si a articolelor murdare cu apa si sapun si apoi dezinfectarea lor cu o solutie clorurata poate fi o metoda foarte eficienta pentru inactivarea virusului, in special in centrele de ingrijire a copiilor.
Nu exista pana in prezent nici un medicament care sa distruga enterovirusii. Strategiile de tratament sunt pentru suportul si stabilizarea pacientului si sa elimine disconfortul.

Cum sa prevenim infecția cu enterovirus?
Spalatul mâinilor frecvent si corect
Adoptarea unor obiceiuri de igiena personala
Curatarea jucariilor frecvent si interzicerea introducerii in gura
Evitarea zonelor aglomerate pentru a evita infectia
Consultul medicului si odihna la domiciliu
Aerisirea incaperilor cat mai des
Spalarea obligatorie pe maini inainte de a atinge copii

Cum sa indepartam enterovirusul din apa de baut?
Fierberea apei timp de 1 minut ( 3 minute daca locuiesti la altitudine) va distruge sau va inactiva enterovirusurile. Apa trebuie depozitata intr-un recipient curat cu un capac sau in frigider. Datorita dimensiunii mici a virusului, un filtru pentru apa nu indeparteaza virusul din apa.

Cum prevenim raspandirea enterovirusurilor?
Situatii speciale- Scoli sau centre de ingrijire a copiilor

  • Orice caz de meningita in scoli si centre de ingrijire adesea creeaza panica printre profesori, parinti si comunitate.Copiii ar trebui sa nu intre in contact cu ceilalti copii sanatosi pana la ameliorarea tuturor simptomelor.
  • Cel ma eficient mod de a stopa raspandirea virusurilor este spalarea mainilor si o buna igiena generala.
  • Precautiile universale sunt indicate cand pacientul este spitalizat cu enteroviroza.
  • Curatarea suprafetelor si a jucariilor este esentiala
  • Incurajata folosirea de sticle cu apa individuale.
Educatie pentru sanatate a tuturor categoriilor de populatie.
Controlul mediului: Dezinfectia tacamurilor, veselei, a articolelor care intra in contact cu secretii si excretii. Dezinfectia chimica a suprafetelor
  • apa de Javel 20 ml/l;
  • hipoclorit de sodium 1%;
  • Alcoolul de 70%

La apariția simptomelor adresați-vă la medicul de familie!
Linkuri utile