Pe 26 septembrie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei

Sărbătorită pentru prima dată în anul 2007 acest eveniment atrage atenția populației asupra importanței sănătății reproducerii și a planificării familiale.

Accesul universal la planificarea familială este un drept al omului, deoarece fiecare persoană și fiecare cuplu are dreptul să decidă liber asupra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini şi a momentului când să-și planifice sarcina, la fel și dacă vrea să aibă copii. Prin urmare, fiecare persoană trebuie să aibă acces la informare, consiliere și servicii de planificare familială de calitate, la mijloace moderne de contracepție, pentru a-și putea exercita acest drept, inclusiv în situații de criză și urgențe de sănătate publică.

Republica Moldova în ultimii ani a realizat acțiuni concrete privind asigurarea populației cu metode de contracepție gratuite, dar și informarea și educarea acestora privind planificarea și metodele moderne de contracepție. În ciuda eforturilor, cererea populației pentru produsele contraceptive rămâne a fi încă sub nivelul așteptat, din motivul informării insuficiente a populației și nu în ultimul rând a situației epidemiologice existente la moment.

În scopul asigurării accesului populației de vârstă reproductivă la contraceptive moderne, cu posibilitatea alegerii metodei de contracepție de predilecție, în funcție de necesitate și indicații medicale, pentru nașterea planificată a copiilor, într-un număr dorit și la o etapă oportună a vieții, în anul 2020 a fost aprobat noul Regulament privind asigurarea grupurilor vulnerabile de vârstă reproductivă cu contraceptive moderne, prin care a fost extinsă atât lista persoanelor din grupurile vulnerabile care pot beneficia de contraceptive gratuite, procurate din bugetul de stat, cât și gama de produse contraceptive.

Astfel, astăzi sunt disponibile cinci metode de contracepție (COC, PNP, DIU, Injectabile și prezervative) gratuite în instituțiile de Asistență Medicală Primară (AMP)>, pentru 12 grupuri vulnerabile ale populației. Totodată, în rețeaua de farmacii pot fi procurate produse contraceptive, inclusiv pentru contracepția de urgență.

De asemenea, la nivel național, există 49 de Cabinete de Sănătate a Reproducere care oferă servicii de planificare familială, dotate corespunzător cu echipamente și consumabile. Totodată, medicii de familie și asistentele medicale sunt instruiți în vederea prestării serviciilor de planificare familială, având în dotare produsele contraceptive pentru a fi distribuite persoanelor eligibile din grupurile vulnerabile, după o consiliere adecvată.

Prevenirea sarcinii nedorite printre adolescenți și tineri este unul dintre obiectivele strategice puse în fața serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, reprezentate în Republica Moldova de rețeaua de 41 Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor/Youth Klinici în toate raioanele și municipiile țări.

Pentru a atinge acest obiectiv, în cadrul Youth Klinici-lor se organizează activități de informare în masă, de grup și individuale, atât cu prezență fizică, cât și la distanță, cu privire la metodele de prevenire a unei sarcini nedorite, planificarea familiei, disponibilitatea serviciilor de planificare familială, consiliere contraceptivă și oferire a produselor contraceptive în cadrul YK.

Îndemnăm adolescenții și tinerii, dar și persoanele de vârstă reproductivă să apeleze medicul de familie, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor, Cabinetele de Sănătate a Reproducerii, pentru a beneficia de consultația unui specialist și a lua decizii informate pentru viitorul lor.
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Linkuri utile