Data de 2 aprilie marchează în întreaga lume Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

În fiecare an, Ziua Mondială a Tuberculozei este consemnată pe 24 martie cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației asupra consecințelor devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei (TBC) și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. Data marchează ziua când dr. Robert Koch în 1882 a anunțat, că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, care a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecțios din întreaga lume, cauzând peste 4 500 de decese pe zi, iar 30000 oameni se îmbolnăvesc zilnic. Eforturile globale în lupta cu tuberculoza au salvat începând cu anul 2000 peste 54 milioane vieți și au scăzut nivelul de mortalitate prin tuberculoză cu 42%. Cu scopul înfruntării tuberculozei, liderii mai multor țări s-au adunat la prima în istorie conferință ONU de nivel înalt din septembrie 2018. Apariția tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea scădea șansele în lupta împotriva tuberculozei.

Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei din 2019 - „E timpul pentru acțiune!” se concentrează pe urgentarea îndeplinirii angajamentelor luate de liderii mondiali cu scopul:

  • extinderii accesului la prevenire și tratament
  • promovarea corectă, echitabilă, bazată pe drepturile omului și orientată către pacient a luptei împotriva tuberculozei;
  • asigurarea unei finanțări suficiente și durabile, inclusiv finanțarea cercetărilor științifice;
  • Încetării stigmatizării și a discriminării;
  • dezvoltarea responsabilității, etc.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat proiectul comun "Depistați. Tratați pe toți. #EliminațiTB" cu Fondul Global și Parteneriatul ”Stop TB,” pentru a accelera măsurile de intervenție și asigura accesul la asistență medicală, în conformitate cu angajamentul general al OMS privind acoperirea universală cu servicii în sănătate.

De Ziua Mondială a tuberculozei, OMS solicită guvernelor, comunităților afectate, organizațiilor societății civile, furnizorilor de servicii medicale și partenerilor naționali / internaționali să-și unească forțele sub motto-ul comun "Depistați. Tratați pe toți. # Eliminați TB" astfel, încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Situația epidemiologică prin tuberculoză la nivel global

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății pe parcursul anului 2017, circa 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar peste 1,6 milioane de persoane au decedat (inclusiv 0,3 milioane persoane cu TB asociată cu HIV). Tuberculoza devenind astfel, cel mai mare ucigaș infecțios la nivel mondial.

În 2017, aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 230000 de copii au decedat de TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV).

Oricine poate contracta TB, însă boala prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunități și grupuri marginalizate și alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii marginalizate, etc.

Factori precum: malnutriția, sărăcia, salubritatea deficientă în combinație cu consumul de tutun și alcool, diabet zaharat – majorează riscul și crește receptivitatea la TBC. În plus, accesul la serviciile medicale este adesea împiedicat de costurile mari, asociate bolii. Transmiterea tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) crește simțitor povara tuberculozei și împiedică la reducerea morbidității și mortalității, cauzate de această maladie.

Tuberculoza (TBC) a existat de milenii și rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aceasta afectează sănătatea a aproximativ 10 milioane de persoane în fiecare an și este una dintre primele zece cauze ale decesului la nivel mondial. În ultimii 5 ani, aceasta a fost principala cauză a decesului provocat de un singur agent infecțios, clasându-se deasupra HIV/SIDA. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, cu un diagnostic precoce și un tratament corect, majoritatea persoanelor bolnave de tuberculoză pot fi vindecate.

Un număr estimat de 54 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între 2000 și 2017

La nivel mondial, incidența tuberculozei scade cu aproximativ 2% pe an. Acest lucru ar trebui să accelereze până la o scădere anuală de 4-5% pentru a atinge scopurile Strategiei de eliminare a tuberculozei până în 2020. Eradicarea epidemiei de TB până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Situația epidemiologică prin tuberculoză în Republica Moldova

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt - 3358 de cazuri (2016 – 3576 cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (anul 2016 – 88.6 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7.9 la 100000 populaţie (2016 – 9.4 la 100.000 populaţie) (321 cazuri în 2017 și 372 cazuri în 2016). Doar 78 sută dintre bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar cea multidrog-rezistentă – are o rată de succes de doar 66 la sută.

Tuberculoza: cauzele și căile de transmitere

Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii și se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Aproximativ un sfert din populația lumii suferă de tuberculoză latentă, ceea ce înseamnă că au fost deja infectați cu bacterii TB, dar nu sunt (încă) bolnavi de boală și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacteriile tuberculozei au un risc de 5-15% de a se îmbolnăvi de TB pe parcursul vieții. Cu toate acestea, cei cu un sistem imun compromis, cum ar fi: persoanele infectate cu HIV, malnutriți sau bolnabii de diabet, fumătorii - prezintă o risc mult mai mare de a se îmbolnăvi.

Atunci când o persoană dezvoltă forma activă de tuberculoză, simptomele cum ar fi: tusea, febra, transpirația nocturnă sau pierderea în greutate pot fi nesemnificative timp de mai multe luni. Acest lucru poate duce la întârzieri în adresabilitate și rezultă în transmiterea bacteriilor altor persoane. Persoanele cu TB activă pot infecta alte 10-15 persoane prin contact strâns pe parcursul unui an.

Simptomele

Simptomele comune ale TBC pulmonare active sunt tusea cu sputa și ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne.

Tratament

Tuberculoza este o boală ce poate fi vindecată definitiv. Micobacteria tuberculozei sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de 6 luni cu 4 medicamente antimicrobiene, însoțite de informare, supraveghere și sprijinul pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate, atunci când medicamentele sunt accesibile și administrate în mod corespunzător.

Între anii 2000 și 2017, au fost salvate aproximativ 54 de milioane de vieți prin diagnosticarea și tratamentul tuberculozei.

TBC și HIV

Persoanele care trăiesc cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta forma activă a tuberculozei decât persoanele fără HIV. HIV și TB formează o combinație letală, fiecare accelerează progresul celuilalt. În 2017, aproximativ 0,3 milioane de persoane au murit de TB asociată cu HIV. În 2017, au fost înregistrate aproximativ 0,9 milioane de cazuri noi de tuberculoză în rândul persoanelor HIV pozitive, dintre care 72% trăiau în Africa.

OMS recomandă o abordare bazată pe 12 componente a activităților de colaborare în domeniul TB-HIV, inclusiv acțiuni de prevenire și tratament al infecțiilor și bolilor, pentru reducerea deceselor.

Tuberculoza multi - drog rezistentă

Medicamentele anti-TB au fost utilizate de zeci de ani, iar tulpinile care sunt rezistente la 1 sau mai multe dintre medicamente au fost documentate în fiecare țară cercetată. Rezistența la medicamente apare atunci când medicamentele anti-TB sunt utilizate necorespunzător, prin prescrierea incorectă de către medici, medicamente de proastă calitate și pacienții care întrerup tratamentul prematur.

Tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB) este o forma de TB cauzata de bacterii care sunt rezistente la isoniazid si rifampicina, cele mai puternice medicamente anti-TB de prima linie. MDR-TB poate fi tratată prin utilizarea medicamentelor de linia a doua. Cu toate acestea, opțiunile de linia a doua de tratament sunt limitate și necesită chimioterapie extinsă (până la doi ani de tratament) cu medicamente care sunt scumpe și toxice.

În unele cazuri, se poate dezvolta o rezistență mai severă la medicamente. Tuberculoza rezistentă la medicamente (XDR-TB) este o formă mai gravă de MDR-TB cauzată de bacterii care nu răspund la cele mai eficiente medicamente anti-TB de linia a doua.

În 2017, MDR-TB rămâne o criză a sănătății publice și o amenințare la adresa securității sănătății. OMS estimează că au existat 558 000 de cazuri noi cu rezistență la rifampicină - cel mai eficient medicament de primă linie, dintre care 82% au fost MDR-TB.

La nivel mondial, doar 55% din pacienții cu MDR-TB sunt tratați cu succes. În 2016, OMS a aprobat utilizarea unui regim de tratament scurt, standardizat pentru pacienții cu MDR-TB care nu sunt cauzate de tulpini rezistente la medicamente de a doua linie de TBC. Acest regim durează 9-12 luni și este mult mai puțin costisitor decât tratamentul convențional pentru MDR-TB, care poate dura până la doi ani.

În iulie 2018, un grup independent de experți, convocat de OMS, au analizat cele mai recente dovezi privind tratamentul tuberculozei rezistente la medicamente. Recomandările actualizate și consolidate de informații operative privind schimbările majore în liniile directoare de tratament a TB rezistente la medicamente - vor fi publicate în curând pe site-ul oficial al OMS (www.who.int ).

De menționat, că în Republica Moldova în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente se implementează Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020 (aprobat prin HG. Nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop va fi realizat prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

E timpul pentru acțiune! E timpul să lichidăm tuberculoza.
Linkuri utile