Ziua mondială a hipertensiunii arteriale 2021 - „Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult”
zm-hipertensiune-arteriala

Anual, pe data de 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale, scopul evenimentului fiind sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate – principala cauză de deces care poate fi prevenită, la nivel mondial.

În acest an, tematica evenimentului este „Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult”, axându-se pe creșterea gradului de conștientizare, îndeosebi în țările cu venituri mici și mijlocii, a importanței controlului timpuriu și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială (HTA) este definită de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală recomandată de OMS 140/90 mmHg. Riscul apariției HTA, precum și probabilitatea pericolelor condiționate de HTA, crește după vârsta de 45-50 de ani, iată de ce este necesară măsurarea frecventă a tensiunii arteriale, pentru a vedea când apar schimbări și când este cazul tragerii unui semnal de alarmă. Cifrele anormale ale tensiunii arteriale pot fi cauza apariției aritmiilor cardiace, a infarctului miocardic, atacului cerebral, bolilor renale cronice, tulburărilor de vedere sau a orbirii.

Creșterea gradului de conștientizare a consecințelor provocate de hipertensiunea arterială și a necesității controlului timpuriu a devenit și mai importantă, deoarece gestionarea hipertensiunii reduce riscul apariției evenimentelor adverse și a mortalității sporite din cauza COVID-19.

La nivel mondial, se estimează că 1,13 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și mijlocii. În anul 2015, circa 1 din 4 bărbați și 1 din 5 femeisufereau de această afecțiune.

Există două componente importante în mecanismul de creștere a conștientizării hipertensiunii arteriale (HTA) în rândul populației :
setarea unui nivel mai înalt de screening pentru depistarea TA crescute la persoanele din grupa de risc prin creare de programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice;
promovarea măsurării de rutină a TA de către profesioniștii din domeniul sănătății la toate vizitele pacienților.

Se consideră ideală tensiunea arterială între valorile 90/60 și 120/80 mmHg. Un rol important are Asistența medicală primară în conștientizarea pacienților cu HTA să-și administreze regulat medicamentele necesare pentru controlul HTA. Adoptarea unui mod de viață sănătos, ce presupune limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică, menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare și abordarea nutrițională DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), pentru prevenirea HTA.

Linkuri utile